Kicsit le tudtunk lassulni annyira az ünnepi időszak alatt, hogy átgondoljuk, mi minden történt velünk ebben az évben. Milyen évjárat volt? Hogyan teljesítettük a kitűzött feladatokat, céljainkat? És mi maradt a tarsolyunkban, amit áttettünk 2025-re? Szokásos éves visszatekintésünk és képes beszámolónk következik. Az évjárat A legfontosabb mindig a szőlő, a birtok, hiszen ez az alappillére a pincészetünknek. Talán azt is kijelenthetjük, hogy emiatt egyik legstresszesebb része a munkánknak, hiszen a növény minden növekedési szakaszában és a legtöbb munkafolyamatnál ki vagyunk szolgáltatva a természetnek és az időjárásnak, amelyek ellen nem tudunk sokat tenni, csak igazodni. Laci és Ildi - házaspárként - évek óta óramű pontossággal végzik el az ültetvény összes feladatát és így volt ez most is. Kettejük szorgalmának, a korai fakadásnak, az ezen a nyáron szigorú odafigyelést igénylő, gondos növényvédelemnek köszönhetően augusztus végétől gyönyörű, egészséges szőlőket tudtunk szedni száraz és félszáraz borainkhoz. Egy hónap elteltével minden időjárási tényező kedvezően alakult, ezért október végén elegendő mennyiségű aszúszemet tudtunk gyűjteni és a szüretet egy-egy tétel szamorodni és aszúbor készítésével zártuk. Elégedettek vagyunk minden idők legkorábban kezdődő tokaji szüretével, a terméssel, az új borok pedig szépek, tiszták és ígéretesek. Elismerések Az év első hónapjában különleges megtiszteltetés, egyéni elismerés érte a családunkat. Várhelyi Gyulát (82), a Hímesudvar megálmodóját díszpolgári címmel díjazta Tokaj városa. A díjat a több évtizedes kulturális szolgálatáért és nyugdíjas éveiben folytatott helytörténeti munkásságáért ítélték neki. Emellett az aktív közéleti szerepvállalás mellett "Gyula bácsinak" még mindig jut ideje és energiája a pincészet körüli kertészkedésre, így a ház körüli rend is az ő érdeme. Az egész csapat - egyik - kollektív érdeme viszont a világ legnagyobb turisztikai portálján elért díj, a Tripadvisor Travelers' Choice Awards elnyerése. A Kata, Andi, Dalma és tavasszal érkezett új kollégánk, Gábor alkotta csapat eredményességét a nagyobb forgalmú napokon diákmunkásaink, "kis" Andi (ma már jogászdoktor), Anna (marketinges) és Janka (festőművész) segítették. Az év dolgozója címet viszont - hajszállal a többiek előtt - újra Foltos szerezte meg, akiről január 1-én külön bejegyzésben is megemlékezünk. A csapatban mindenki a legjobb szakmai tudását, kedvességét, segítőkészségét, mosolyát és dorombolását beveti, hogy a hozzánk érkező hazai és külföldi vendégek a nálunk töltött idejüket, a borkóstolókat, birtoklátogatásokat mindig tartalmas, hangulatos és emlékezetes élményként éljék meg. Borversenyek Ritkán nevezünk borainkkal borversenyekre, mert úgy gondoljuk, hogy a legjobb ítész a vevő. Egyrészt mindent helyben adunk el, így mindenkinek lehetősége van megkóstolni a borainkat vásárlás előtt, nem kell plecsnikkel bizonygatnunk a minőséget. Másrészt minden tételből meglehetősen kevés készül és mire megszületnek egy verseny eredményei, publikációja, akkorra sokszor már elfogynak az utolsó palackok is. Harmadrészt gyakran előfordul olyan időzítés is, hogy pont olyan fajtatesztre kapunk meghívást, ami épp akkor nekünk egyáltalán nincs. Ezek ellenére 2024-ben mégis olyan szerencsésen jöttek sorra a meghívások a Vince magazintól, a Debreceni Borozótól és a WLWA-tól, hogy több tesztre is tudtunk mintákat küldeni. Az eredmények megnyugtatóak és egyben inspirálóak is, hiszen nagyon erős mezőnyben és tehetős hátterű pincészetek között állták meg a boraink a helyüket. Így számunkra az ilyen "versenyek" legfontosabb aspektusa, hogy egy szakértő zsűri tagjai által megfogalmazott vélemény alapján objektívebb képet alkothatunk magunkról, hol állunk jelenleg a hazai és a tokaji borszférában. Apróságok és események Tavasszal újra és többször is beáztunk, építkeztünk és néha belefulladtunk a kötelező adminisztrációba. Mégis mindig azon törjük a fejünket, hogy milyen újdonságokkal tudnánk meglepni a hozzánk betérőket a borokon kívül. A Tokaji borvidéken egyre bővülő kerékpárút-hálózat áll rendelkezésére a bringásoknak és emiatt észrevehetően többen jönnek-mennek kétkeréken. Számukra telepítettünk egy csinos kis tárolót a bejáratunk elé, ahol akár 5 darab biciklivel is kényelmesen le lehet parkolni. Régóta teret engedünk helyi termelőknek, hogy nálunk is elérhetők legyenek a kézműves finomságaik. A mézek, szörpök, borecetek és a gin mellé idén felvettük a Royal Paté csúcsminőségű és gyönyörű csomagolású libamájas termékeit. Főképp azért, mert sokat beszél a borász- és gasztroszakma a tokaji aszú és hízott libamáj tökéletes párosáról, mégis bajban vagyunk, ha valaki megkérdezi, hogy melyik étteremben tudná ezt kipróbálni. A gourmet kínálaton túl praktikus és nem utolsósorban szép kiegészítőkkel igyekszünk segíteni a borkedvelőket. 8+2 új színnel feltöltöttük a Pulltap's dugóhúzó készletünket, sőt ebből a nélkülözhetetlen eszközből már elektromosat is tudunk adni, ha szereted az innovációt. Ha pedig szeretnél meglepni valakit vagy épp magad egy exkluzív verzióval, 4 féle, Swarovski kristállyal díszített is elérhető nálunk. Minden ilyesmit megtalálsz itt a webshopban. Szokásunkhoz híven igyekeztünk most is minden városi eseményhez csatlakozni egy-egy kisebb programmal. Tavasszal a Tokaji Bornapok, ősszel a Szüreti Napok vonzotta a borkedvelő közönséget, de részt vettünk a Tokaji Pezsgésen, a Tokaji Utcazene fesztiválon, közös dűlőtúrát szerveztünk a tokaji borászkollégákkal, tartottunk egy kóstolót a Fesztiválkatlanban, még Debrecenbe is kiszálltunk egy estére és évzárásként kivilágítottuk a Bem utcát a Fényes Futás résztvevőinek. Ezek azok az események, amelyek évek óta jól működnek. Érdemes ezek közül választani, ha valaki Tokajban tervez eltölteni néhány napot és szereti közösségi élményként is megélni a borkóstolást. Tervek 2025. Jövő évi terveink szoros és bizonytalan kapcsolatban állnak Tokaj belvárosának megújulásával, melyet néhány napja már hivatalosan is "TOKAJ - ÓVÁROS PROJEKT" -nek neveznek. Soha nem látott mértékű és léptékű felújítás és építkezés indult el a közelmúltban, melynek kellemetlenségei (por, zaj, lezárások) sokáig velünk lesznek, de a tervek és az eddig elkészült utcarészek biztatóak és szépek. A hardverek megújulnak, mi mégis arra vagyunk inkább kíváncsiak, milyen "szoftverek" fognak majd futni bennük, rá tudnak-e csatlakozni hasznosan a turizmusra, generálnak-e nagyobb vonzerőt Tokajnak, hoznak-e magukkal igényes célközönséget. Várjuk, jó lenne, mert bizony sokszor látjuk a város (és a borvidék) lelassult vérkeringését, amire ráférne egy kis felfrissülés. A háttérben sok családtagra és kollégára is számíthatunk még, akik nélkül nem működne ez a mindössze 7 fős kis vállalkozás. Így most itt is külön köszönet páromnak, Borbély Beátának, aki elfogadja a munkamániámat, Várhelyi Marának, az angol fordításokért, Makai Gergelynek a Hétszőlőnél, a szüretelő csapatnak és még sok más szakinak, beszállítónak. Folytatjuk a saját építkezésünket 2025-ben is, hosszú idő után újra telepítünk egy kis szőlőt, a pincében is van egy fejlesztési projektünk, csinosítgatjuk a környezetünket és állandóan azon ötletelünk, hogy hogyan lehetnénk még szebbek, még jobbak. Pincészetünk közel 13.000 vendéget fogadott 2024-ben. Ezt nemcsak sikerként könyveljük el, hanem a felelősség súlyával is. Mindennapjainkban mindkettőt inspirációként próbáljuk megélni, csak jól van értelme csinálni. Best of Foltos válogatás elérhető 2025. január 1-től!
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
kategóriák
All
Régebbiek
January 2025
|