2013. Tokaji Aszú "Kristálytiszta, gyümölcsös világ"
2013-ban - a legutóbbi nagy aszús évjáratban - a lábbal kitaposott Kövérszőlő és Zéta aszúszemekre erjedő Furmint mustot öntöttünk majd egy éjszakás áztatás után finoman kipréseltük.
24 hónap tölgyfahordós érlelés után 2016. februárjában palackoztuk.
Illatban friss citrusok, citromfű, menta, zöld tea, mandula, gyógyfüvek, egzotikus gyümölcsök, sárgabarack és szilvalekvár...
Ízben a fentihez hasonló jegyek, csak talán még intenzívebben...
édes | sweet 0,5l
alkohol | alcohol: 10,64%
maradékcukor | residual sugar: 161 g/l (6 puttonyos)
sav | acidity: 6,8 g/l
készült | bottled: 5046 palack | bottles
egységár: 69800,-HUF/liter
BORTESZT | RIPKA GERGELY / 2020. jünius
A pince két 2013-as aszúja közül a kisebb cukrú, de számomra a szebb is. Illatba tiszta virágosság, érett gyümölcsök, kifinomult és emelkedett nemesség, fehércsoki. Ízben súlyos, hosszú, 2013-ra jellemzően édes ízek felé billen egyensúlyban. Érezni a fát is, de leginkább a melegség, a meleg évjárat szövi át minden cseppjét. A sav eléggé alárendelt, ez a bor maga a desszert, mely még nagyon fiatal. 7+
BORTESZT | BORIGO magazin / 2018. március
"Szalmasárga megjelenés, lendületes, hűvös stílusú illat, amelyben nagyon szép botritisz mellett kajszibarack, mandarin, fiatalos, de nem tolakodó hordóhatás, keleti fűszerek jelentik a részleteket. Kóstolva gyönyörű savakat és arányos édességet kapunk, a bor úgy tölti be a szájat, hogy ennek ellenére penge tud maradni. Remek, hosszú lecsengés, furcsa kijelentés, de mintha csúcsán lenne. 92/100 pont
BORTESZT | VinCe - magazin / 2017. november
Világos, zöldes árnyalatú aranyszín, visszafogott illatában fehér gyümölcsök és némi hordós jelleg is érezhető. Ízben tutti-fruttis, cukorkás, az aszalt sárgabarackra emlékeztető, kissé az édesség felé hajló bor szép, tiszta ízekkel, közepesen hosszú lecsengéssel.
BORTESZT | Debreceni Borozó - magazin:
"Aranysárga szín.Kicsit mandulás, barackoskörtés,citrusos illat- és ízvilágú. Nem túl vastag, de mégis szép savainak köszönhetően nagy érlelési potenciál rejlik benne."
89/100 pont
BORTESZT | A Művelt Alkoholista - blog:
"Furmint mustba áztatott kövérszőlő és zéta aszúszemek. Gyurmás, élesztős, enyhén botritiszes, mézes, propoliszos illat, sárgabarackkal, trópusi gyümölcsökkel, kis vaníliával. Jó egyensúly, egyszerre feszes és krémes, mézes, aszaltbarackos kényeztetés, talán savai lehetnének virgoncabbak, mindenesetre így sem hajlik édesbe, és a lecsengésre sem lehet panasz. Tetszett."
BORTESZT | Borsmenta - blog:
"Kristálytiszta, gyümölcsös világ, enyhe zöldfűszerességgel. Szívből ajánljuk azoknak, akik most ismerkednek Tokaj ízeivel. Szép első találkozás, könnyű vele szerelembe esni...
A halvány aranyszínben zöldes reflexek játszanak, látszik, hogy a bor még a csikóéveit tapossa.
Intenzív illatát először a propoliszos jelleg uralja, de ahogyan nyílik, úgy bomlanak ki a mélyebb rétegek. A klasszikus tokaji aszalt sárgabarackos, birsalmás, narancshéjas, körtés jegyek mellett finom fréziaillat és enyhe zöldfűszeresség árnyalja a képet.
Kóstolva krémes, telt, az alkoholtartalom alig érezhető. Ízben még gazdagabb, mint illatban, erőteljes a friss gyümölcsösség a kortyban. A túláradóan édes, virágmézes karakterbe szépen belesimulnak a friss sárgabarackos, nyári almás jegyek, de igazán izgalmassá egy kis bazsalikomos, korianderes, zsályás zöldfűszeresség hangolja ezt az aszút.
A test nagy, a szerkezet szép, bár egy kicsit magasabb savtartalom több játékosságot vinne a borba. A közepesen hosszú utóízben a nyári almás, kivis, birses gyümölcsösség mellett egy kis vajas-sajtos vonal és a mézes édesség is megjelenik. A magas tannintartalom enyhe szárító érzést hagy a szájban.
Szép, gazdag, fiatal aszú, illik az ünnepi hangulathoz."
BORTESZT | Borászportál / 2017. november
Közepesnél intenzívebb illatát az érett sárgabarack, méz, ananász és hordófűszerek uralják. Kóstolva a virágos, virágmézes jegyek mellett sárgabarack és ananász szintén kiérződik. Krémes, testes, strukturált, nagyon szép hosszú utóízzel. A 161 g/l maradékcukor nem túlzó, egy picit több savat talán még elbírna, de így is nagyon finom, szép aszú.