Egy tokaji családi pincészet története
Kata | Péter | Beáta
3 ha | Tokaj
3 ha | Tokaj
1983-tól...
Szüleink, Várhelyi Gyula és Juhász Margit 1983-ban vásároltak egy Tokaj belvárosában álló - több, mint 500 éves - lepusztult épületet, amit a leírások szerint egykor Szapolyai János magyar király vadászháznak építtetett. Titkos tervük volt, hogy a már néhány éve nagy érdeklődéssel elkezdett szőlőművelés után a borászkodásba is belekezdhessenek... Ma mi, gyerekek, Várhelyi Kata és Péter folytatjuk a megkezdett munkát. |
Szőlőtől a pincéig
Mindössze 3,5 hektárt művelünk Tokaj határában a Malomfeli és a Nyulas dűlőben. A lehető legérettebb szőlőfürtökből készítjük a bort, ezért kis tőketerhelést - a maximálisan megengedett 40-50%-át, (kb. 1 kg/tőke) - alkalmazunk és nagyon későn szüretelünk. Évek óta nem alkalmazunk erős vegyszereket, rovarirtót egyáltalán nem használunk, így a növény védelme rengeteg kézi munkát és odafigyelést igényel. |
Hordótól a palackig
Borászati filozófiánkat nem szeretjük misztifikálni: jó alapanyag, kiváló zempléni tölgyfából készült hordók, tisztaság és pontosság. Tokaj - mikroklímájával, ásványos, löszös talajával - hozzáteszi a többit. Minden évjárat terméséből a legmagasabb minőségű bort igyekszünk elkészíteni. Kevés szőlőterületünk kevés bort ad, néha egy-egy tételből mindössze néhány száz palack készül. |