HIMESUDVAR
  • BOROZZ!
    • Tokaji birtokunk
    • Rólunk mondták
    • Fotóalbum
  • GYERE!
    • Árlista
    • Kapcsolat
  • SHOP!
  • DROPS!
    • DROPS - magyar
    • DROPS - english
  • TOKAJ!
    • I love Tokaj
    • Tokaji programok
    • Tokaj-Hegyalja
    • Tokaj-hegyaljai programok
  • WELCOME!
    • english
    • polski
    • deutsch
    • français
    • español
    • по-русски
    • italiano
    • 中文
    • 한국의
    • 日本語

100 pont, 20 pont, 10 pont, 5 csillag, 3 csillag

16/1/2021

0 Comments

 
Várhelyi Péter - Hímesudvar/Tokaj
Várhelyi Péter / Hímesudvar
​Mi a sok, mi a kevés?
Borok pontozása a világban.
Bizonyára Te is gyakorta találkozol a bormédiában vagy akár a webshopunkban érmekkel, csillagozással, különféle pontozásokkal. De mit jelent, ha egy bor 85 pontos? Nos, aki egzakt választ szeretne erre kapni, annak talán már az elején csalódnia kell egy kicsit: a csúf igazság az, hogy ahány sajtóorgánum, borverseny és borbíra, kicsit annyi féle a pontozás is. Persze, akiknek képesítése van a borok bírálatára, tanulta a kóstolás mikéntjét, azoknak nyilván van egy közös értékítéletük. Az igazság az, hogy mivel szubjektív műfajról beszélünk, ahol mindenkinek saját koordináta-rendszere van a minőségéről, így szerencsésebb “közös halmazokról” beszélni, ahol a minden téren kiegyensúlyozott borok díjazottként kerülnek ki. Vannak persze a világon “aranyszájú” kóstolók, megmondóemberek, magazinok, melyek zsűrije és pontjai nagyobb hatással bírnak. Ezekről is szó lesz mostani írásunkban.
 
Univerzális rendszer
A röviden csak OIV-ként (International Organisation of Vine and Wine) közismert szisztéma hosszú ideje az egyik leginkább bevett borbírálati skála, amely megjelenés (tisztaság, szín), illat (tisztaság, intenzitás, jelleg), íz (tisztaság, intenzitás, jelleg) és összbenyomás részpontszámai szerint ad ki boronként végső pontszámot. A bírálatokon többnyire vakon (letakart címkével) kóstoltatott borokat több tagú zsűri átlagpontszáma szerint mérik össze (egy “nulladik” bornál persze igyekeznek a szórást minimalizálva “összelőni” egyéni pontjaikat a durvább eltérések elkerülése végett). A helyi borversenyek, országos mustrák és a nemzetközi szemlék is ezt a pontozást használják leginkább (eltérő szigorúság mellett).
Látszólag 100 pontos ez a rendszer, de az érzékszervileg bizonytalan/kizárható borok 70 pont alatt mozognak (pl dohos, tisztátalan illatú/ízű hordóban készült borok). Így ökölszabályként elmondható, hogy 80 pont körül kezdődnek azok a borok, amiket valóban szívesen innánk, ha pl. egy házibuliban megkínálnak vele, a 85 pont fölötti bort mi is elvinnénk a buliba, a 90 pont fölöttit pedig nem vinnénk sehova... Hazai versenyeken nagy arany jár a 94-100 pontos boroknak, arany a 87-94 pontosnak, ezüst a 76-87 pontosnak és bronz a 60-76 pontosnak, de versenye válogatja). A legtöbb hazai borversenyen a 90 pont fölötti borok közt többnyire tokaji édeseket találunk, ritkán egy-egy száraz tételt.
A világ meghatározó borítészei közül 100-as rendszerben értékel az amerikai Robert Parker (Wine Spectator) és a Wine Enthusiast is. Ezt használják többek közt a Decanter World Wine Awardson, idehaza pedig a Debreceni Borozó, a Borigo Magazin, a Winelovers és a Wordpress Top100 Bor bírálatán is.
 
A képlet egyszerűsödött...
Mivel az OIV rendszer láthatóan csak 30 %-a hasznosul, így többen elkezdték saját ízlésükre formálni a borok pontozását. Így alakult ki például több 20-as pontozási mutáció (a híres Jancis Robinsonnál a 16 pont fölötti borokat érdemes keresni). Ezek valóban sokkal inkább értelmezhetőek, mint egy “mezítlábas” 85 pont. A magyar Vince Magazin is 20-as rendszerben tesztel.
Tovább egyszerűsödve a hazai blogok közt a MűveltAlkoholista által bevezetett (a Borrajongó és TáncolóMedve által is átvett) 10 pontos rendszer említendő még, mely a teljes spektrumot leginkább használva értékeli a borokat: jellemzően 5 ponttól keressük az élvezetes tételeket.
 
Csillagok, poharak, fürtök
Az érmekhez hasonlóan csillagokkal is találkozunk a borteszteket böngészve (a GaultMillau Étterem- és borkalauzban fürttel, megint másutt poharakkal, szivecskével stb). Leghíresebb a brit Decanter (és a hazai Vince Magazin), de Michael Broadbent, sőt a The Wall Street Journal ötös skálája is ebben a felosztásban működik. A Decanter Awardot jelentő 5 csillagos borok tényleg csak a legkomolyabb borminőségnek járnak, és nem is minden tematikus teszten osztják. Az olasz Gambero Rossonál 3 poharas értékelés a maximum és hogy Hegyaljához is kapcsolódjunk, a TokajGuide-nál is 3 csillag a maximális elismerés (ahol a 3 csillag a Michelin Guide étteremkritikáihoz hasonlóan csak nagyon kevés bornak jár).
 
Nem mind arany, ami fénylik
A kérdés, hogy vajon létezik-e a 100 pontos bor, nyilván felesleges. Aki bírált, pontozott már valaha, az tudja, hogy nem a tökéletes bor, pálinka, whisky megtalálása a cél, hanem az, hogy mindent a maga kategórájában a megfelelő ponttal illusztráljanak. Örökérvényű szabály minden verseny és díj tekintetében, hogy a következetesség és a sokéves eredmények (nem is elsősorban a borokat és a pincéket) leginkább az odaítélő orgánumot minősítik. Sajnos időnként látni PR-színezetű vagy épp “híg” mezőnyű versenyt; számos mára elismert és nagybecsű pincészet nem is nevezi borait tesztekre, nincs szüksége érmekre, pontokra, a borai ettől függetlenül is mennek. Ez alapján persze joggal merülhet fel a kérdés, hogy a borversenyek tényleg csak a nagyobb pincék játszótere lenne. Nagy általánosságban elmondható, hogy azok a borok, melyek több versenyen is bizonyítottak, azok valóban magas, megbízható minőséget képviselnek és érdemes lecsapni rájuk, de közben a bor bizalmi termék is: napjaink egyre inkább tudatos fogyasztási szokásai mellett látható, hogy szerencsére egyre többen köteleződnek el személyes meggyőződés szerint egyik vagy másik bor vagy pincészet mellett, plecsniktől és díjaktól függetlenül.
-
Webshopos vásárlásod után egy hónappal Te is értékelheted borainkat, amihez maximum 5 csillag áll rendelkezésedre!
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Picture

    kategóriák

    All
    Aszú
    Bor
    Boriskola
    Édes
    Édes
    Előjegyzés
    Foltos
    Fordítás
    Fotók
    Furmint
    Hal
    Hárslevelű
    Karácsony
    Kedvezmény
    Kövérszőlő
    Kutatóintézet
    Nyeremény
    Peca
    Program
    Sárgamuskotály
    Szamorodni
    Száraz
    Szőlő
    Teszt
    Tisza
    Vélemény
    Zéta

    Régebbiek

    May 2022
    March 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    September 2021
    August 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    September 2019
    June 2019
    May 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    July 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    September 2017
    August 2017
    June 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    September 2016
    June 2016
    May 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015

    RSS Feed


​! FORGALMI REND VÁLTOZÁS ! Kattints ide!
​! TRAFFIC ORDER CHANGE ! Click here!

    DROPS - LEVELEK A PINCÉBŐL

Kérem a leveleket!

    DROPS - LETTERS FROM THE CELLAR

I want to read about Tokaj!

WELCOME

english
deutsch
polski
日本語
français
español
​
한국의
по-русски
italiano
​中文

TOKAJ

Térkép hozzánk
Tokaj ajánló
Tokaji programok
Tokaj-Hegyalja
Hegyaljai programok
Borásznapló
​Tokaj térkép
​
Dolgozz velünk!

VÁSÁRLÁS

Webshop
Rendelés e-mailben
Rendelés telefonon
Pincészetben
Termékek
Garancia+

KALEIDOSCOPE
FOLTOS

HIVATALOS

ÁSZF
Adatkezelés
Elállási nyilatkozat
Tokaji Hímesudvar Bt.
3910 Tokaj, Bem út 2. 
+3647352416
​+36202222301
​tokaji(kukac)himesudvar.hu 
© Copyright 2000-2022
​Nyitva minden nap 10-18  |  Open every day 10-18
  • BOROZZ!
    • Tokaji birtokunk
    • Rólunk mondták
    • Fotóalbum
  • GYERE!
    • Árlista
    • Kapcsolat
  • SHOP!
  • DROPS!
    • DROPS - magyar
    • DROPS - english
  • TOKAJ!
    • I love Tokaj
    • Tokaji programok
    • Tokaj-Hegyalja
    • Tokaj-hegyaljai programok
  • WELCOME!
    • english
    • polski
    • deutsch
    • français
    • español
    • по-русски
    • italiano
    • 中文
    • 한국의
    • 日本語