Bizonyára Te is gyakorta találkozol a bormédiában vagy akár a webshopunkban érmekkel, csillagozással, különféle pontozásokkal. De mit jelent, ha egy bor 85 pontos? Nos, aki egzakt választ szeretne erre kapni, annak talán már az elején csalódnia kell egy kicsit: a csúf igazság az, hogy ahány sajtóorgánum, borverseny és borbíra, kicsit annyi féle a pontozás is. Persze, akiknek képesítése van a borok bírálatára, tanulta a kóstolás mikéntjét, azoknak nyilván van egy közös értékítéletük. Az igazság az, hogy mivel szubjektív műfajról beszélünk, ahol mindenkinek saját koordináta-rendszere van a minőségéről, így szerencsésebb “közös halmazokról” beszélni, ahol a minden téren kiegyensúlyozott borok díjazottként kerülnek ki. Vannak persze a világon “aranyszájú” kóstolók, megmondóemberek, magazinok, melyek zsűrije és pontjai nagyobb hatással bírnak. Ezekről is szó lesz mostani írásunkban.
Univerzális rendszer A röviden csak OIV-ként (International Organisation of Vine and Wine) közismert szisztéma hosszú ideje az egyik leginkább bevett borbírálati skála, amely megjelenés (tisztaság, szín), illat (tisztaság, intenzitás, jelleg), íz (tisztaság, intenzitás, jelleg) és összbenyomás részpontszámai szerint ad ki boronként végső pontszámot. A bírálatokon többnyire vakon (letakart címkével) kóstoltatott borokat több tagú zsűri átlagpontszáma szerint mérik össze (egy “nulladik” bornál persze igyekeznek a szórást minimalizálva “összelőni” egyéni pontjaikat a durvább eltérések elkerülése végett). A helyi borversenyek, országos mustrák és a nemzetközi szemlék is ezt a pontozást használják leginkább (eltérő szigorúság mellett). Látszólag 100 pontos ez a rendszer, de az érzékszervileg bizonytalan/kizárható borok 70 pont alatt mozognak (pl dohos, tisztátalan illatú/ízű hordóban készült borok). Így ökölszabályként elmondható, hogy 80 pont körül kezdődnek azok a borok, amiket valóban szívesen innánk, ha pl. egy házibuliban megkínálnak vele, a 85 pont fölötti bort mi is elvinnénk a buliba, a 90 pont fölöttit pedig nem vinnénk sehova... Hazai versenyeken nagy arany jár a 94-100 pontos boroknak, arany a 87-94 pontosnak, ezüst a 76-87 pontosnak és bronz a 60-76 pontosnak, de versenye válogatja). A legtöbb hazai borversenyen a 90 pont fölötti borok közt többnyire tokaji édeseket találunk, ritkán egy-egy száraz tételt. A világ meghatározó borítészei közül 100-as rendszerben értékel az amerikai Robert Parker (Wine Spectator) és a Wine Enthusiast is. Ezt használják többek közt a Decanter World Wine Awardson, idehaza pedig a Debreceni Borozó, a Borigo Magazin, a Winelovers és a Wordpress Top100 Bor bírálatán is. A képlet egyszerűsödött... Mivel az OIV rendszer láthatóan csak 30 %-a hasznosul, így többen elkezdték saját ízlésükre formálni a borok pontozását. Így alakult ki például több 20-as pontozási mutáció (a híres Jancis Robinsonnál a 16 pont fölötti borokat érdemes keresni). Ezek valóban sokkal inkább értelmezhetőek, mint egy “mezítlábas” 85 pont. A magyar Vince Magazin is 20-as rendszerben tesztel. Tovább egyszerűsödve a hazai blogok közt a MűveltAlkoholista által bevezetett (a Borrajongó és TáncolóMedve által is átvett) 10 pontos rendszer említendő még, mely a teljes spektrumot leginkább használva értékeli a borokat: jellemzően 5 ponttól keressük az élvezetes tételeket. Csillagok, poharak, fürtök Az érmekhez hasonlóan csillagokkal is találkozunk a borteszteket böngészve (a GaultMillau Étterem- és borkalauzban fürttel, megint másutt poharakkal, szivecskével stb). Leghíresebb a brit Decanter (és a hazai Vince Magazin), de Michael Broadbent, sőt a The Wall Street Journal ötös skálája is ebben a felosztásban működik. A Decanter Awardot jelentő 5 csillagos borok tényleg csak a legkomolyabb borminőségnek járnak, és nem is minden tematikus teszten osztják. Az olasz Gambero Rossonál 3 poharas értékelés a maximum és hogy Hegyaljához is kapcsolódjunk, a TokajGuide-nál is 3 csillag a maximális elismerés (ahol a 3 csillag a Michelin Guide étteremkritikáihoz hasonlóan csak nagyon kevés bornak jár). Nem mind arany, ami fénylik A kérdés, hogy vajon létezik-e a 100 pontos bor, nyilván felesleges. Aki bírált, pontozott már valaha, az tudja, hogy nem a tökéletes bor, pálinka, whisky megtalálása a cél, hanem az, hogy mindent a maga kategórájában a megfelelő ponttal illusztráljanak. Örökérvényű szabály minden verseny és díj tekintetében, hogy a következetesség és a sokéves eredmények (nem is elsősorban a borokat és a pincéket) leginkább az odaítélő orgánumot minősítik. Sajnos időnként látni PR-színezetű vagy épp “híg” mezőnyű versenyt; számos mára elismert és nagybecsű pincészet nem is nevezi borait tesztekre, nincs szüksége érmekre, pontokra, a borai ettől függetlenül is mennek. Ez alapján persze joggal merülhet fel a kérdés, hogy a borversenyek tényleg csak a nagyobb pincék játszótere lenne. Nagy általánosságban elmondható, hogy azok a borok, melyek több versenyen is bizonyítottak, azok valóban magas, megbízható minőséget képviselnek és érdemes lecsapni rájuk, de közben a bor bizalmi termék is: napjaink egyre inkább tudatos fogyasztási szokásai mellett látható, hogy szerencsére egyre többen köteleződnek el személyes meggyőződés szerint egyik vagy másik bor vagy pincészet mellett, plecsniktől és díjaktól függetlenül. - Webshopos vásárlásod után egy hónappal Te is értékelheted borainkat, amihez maximum 5 csillag áll rendelkezésedre!
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
kategóriák
All
Régebbiek
January 2024
|