A tokaji aszú legújabb szabályozásaA 2013-as Aszúborunk megjelenésével sok kérdést kapunk a jelenlegi törvényi szabályozásról. Érdemes tisztában lenni ezekkel, hiszen jelentős változások léptek életbe e nagy hagyománnyal rendelkező borkülönlegességünk készítése kapcsán.
Rövid összefoglaló: A 2013-as szüreti évtől kezdve eltűnik a címkékről az eddig megszokott puttonyszám megjelölés, ez azt jelenti, hogy a "Tokaji Aszú" önálló márkanévként él tovább. Az aszúbor minimális összes alkoholtartalma 19%, ez közérthetőbben azt jelenti, hogy az aszúbor készítése kezdetén minimum 323 g természetes cukortartalommal kell indulnunk. A kierjedt bor minimális alkoholtartalma 9% kell, hogy legyen, természetes maradékcukor tartalma pedig legkevesebb 120g/l (ez az egykori 5 puttonyos aszú minimális cukortartalmának felel meg), azaz mostantól a Tokaji Aszú elnevezés alatt minimum(!) az egykori 5 puttonyos édességet, minőséget kell érteni. 100 kg aszúszemből maximum 220 liter aszúbor készíthető - beleértve ebbe a fordítást is. A kötelező fahordós érlelés az eddigi 24 hónapról 18-ra csökkent. A változásnak több oka is van. Az elmúlt évtizedekben jól láthatóan kettészakadt a fogyasztói réteg. A borrajongók, szaküzletek, éttermek (és a magas minőséget megcélzó borászok is) az 5 és 6 puttonyos kategóriát preferálták, míg a másik csoportnak szinte kizárólag a minél olcsóbb ár volt a döntő. Ez utóbbi igényt több pincészet is igyekezett kielégíteni, ezért a 3 puttonyos aszú Tokajhoz méltatlan árszintre süllyedt. A vásárlók kettészakadásával a 4 puttonyos aszú szinte önmagától "kihalt", mivel szinte senki nem kereste, ezért egyre kevesebb pincészet készítette. A másik ok: a Tokaji Aszú kommunikációjának egyszerűbbé tétele. Sokaktól halljuk, hogy ez a hagyomány felrúgása, de be kell valljuk - a magyar fogyasztók 90%-a nem tudja elmondani, hogy mit is jelent ez a hagyomány, azaz hogyan is készül az aszúbor. Mert nem egyszerű elmagyarázni sem. És gondoljunk bele, hogyan lehet kommunikálni egy bonyolult magyar borkészítési eljárást/szabályozást Japánban, Hongkongban, Egyesült Államokban? Így született meg a borvidéki döntés: Tokaji Aszú: magasabb minőségben - egyszerűbben fogalmazva! (Ha szeretnéd részletesen átböngészni a Tokaj termékleírást, kattints ide!)
0 Comments
TOKAJI ASZÚ ELŐJEGYZÉS!Sokak emlékeiben él még a Decanter-díjas, 2002-es 6 puttonyos aszúnk íze. Több, mint egy éve elfogyott már, azóta magyarázkodunk, hogy nemsokára újra lesz valami hasonló...
2013-ig - 11 évet - kellett várnunk arra az évjáratra, amiben el tudtuk készíteni a méltó utódját. November közepéig gyűjtöttük az aszúszemeket a Kövérszőlő és Zéta fajtákról, melyek nem csak kiemelkedő minőségűek voltak, hanem jelentős mennyiségben is rendelkezésre álltak. Az aszúszemeket hagyományos módon, lábbal taposva feltártuk, aznap délután erjedő Furmint mustot öntöttünk rá, majd egy éjszakányi áztatás után a reggeli órákban finoman kipréseltük. 2 évig tartó tölgyfahordós érlelés következett vegyes évjáratú (2007-es és 2012-es) tölgyfahordókban, idén februárban palackoztuk. Természetesen elkészítettük a Fordítást is, ami tavaly karácsony óta már kóstolható és vásárolható, a visszajelzések alapján bátran mondhatjuk, hogy sikeres előfutárává vált a 2013-as Aszúnak. Hogy milyen? Ahogy mi kóstoltuk: zöldteás, mentás, gyógynövényes, baracklekváros.... Eddig. Gyerekkorban van még, hosszú évek állnak előtte, hogy a vadóc megkomolyodjon, elérje teljes szépségét és hosszú évekig örömet és rácsodálkozást okozzon azoknak, akik megkóstolják... *** Most minden hírlevél olvasónknak egy hétig elővásárlást biztosítunk nem kevés kedvezménnyel. A bor induló ára a pincészetnél 9900,-Ft/0,5l, ami a fogyás előrehaladtával lassan, de biztosan felfelé fog araszolni. Ha szeretnél belőle jelentős kedvezménnyel, iratkozz fel itt és hamarosan jelentkezünk a részletekkel! |
kategóriák
All
Régebbiek
December 2024
|