Tokaj, Borok, Barátok. E szentháromság körül forog az életünk. Ebben telt 2023 és így lesz ez az új esztendőben is. Az alábbiakban - a teljesség igénye nélküli - éves beszámolónkat olvashatod. Hernyók és gombák - harc a szőlőben A metszést követően nem túl jól indult a tavasz a szőlőben, ugyanis egy olyan kártevő jelent meg a vesszőkön, mely meglehetősen ritka és jelentéktelen volt eddig. Az enyhe tél elősegítette, hogy a szépnevű ékköves araszoló hernyói nagyobb egyedszámban jelentek meg április közepén és sajnos sok termőrügyet kirágtak, mire észleltük és megkezdtük a védekezést. Már ekkor realizáltuk, hogy az éven kevesebb terméssel számolhatunk. Nem voltunk boldogok, de ebből is tanulva idén már rájuk is célirányosan készülünk. A nyári vegetatív időszakban a gyakran váltakozó meleg és eső miatt országosan is nagy küzdelem zajlott a lisztharmat és peronoszpóra ellen. Mi is többször permeteztünk a szokásosnál és még inkább igyekeztünk a zöldmunkákkal szellős lombfalat kialakítani, így ezzel a két rettegett gombabetegséggel nem volt gondunk. A szüreti időszak kezdetére az ültetvényünkben szépen beérett a szőlő, később pedig az aszúsodás is elindult, de egyértelműen kijelenthetjük, küzdelmes és tanulságos szőlőművelésen vagyunk túl. A kiesett termést kiegészítettük egy kis felvásárlással, ami egyébként is időszerű volt, hiszen szinte üres pincével kezdtük a szüretet - hála Mindenkinek, aki szereti a borainkat... Dugók és palackok - logisztika a köbön Mindig nagyon kíváncsian és türelmetlenül várjuk, hogy egy új borunk megjelenhessen, de ez nem csak rajtunk és a boron múlik, hanem a palackozón, a hatóságokon és a nyomdán is. Tavasszal mindig az előző év száraz boraival kezdjük a palackozást, így történt ez most is, áprilisban a 2022-es szárazakat töltöttük, melyek júniusban kerültek fel a borlapunkra és már jelentősen meg is csappant a készlet belőlük e röpke fél év alatt, de még találsz belőlük itt a webshopban. A többi borunkkal kicsit megszenvedtük a logisztikát, addig addig tolódtak az időpontjaink a palackozónál, hogy elértünk októberig, az új termésnek pedig kellett a hely a tartályokban. Nagy szervezkedés után a szürettel párhuzamosan, az utolsó pillanatokban sikerült letöltenünk három kis tételünket, a 2020-as száraz szamorodnit, a 2021-es késői Kövérszőlőt és a 2021-es aszúnkat. Szüret után került palackba egy fahordóban érlelt 2022-es Furmint, végül karácsony előtt a 2021-es édes szamorodnink. Szóval, végül minden a helyén van, de hamar elröppen a következő 2-3 hónap és kezdjük elölről az egészet a tavalyi borokkal, amik elég ígéretesnek mutatkoznak... Barátok és találkozások - vendégjárás Tokajban Nálunk nem telik el nap vendégek nélkül, hiszen minden nap nyitva vagyunk, de két kiemelkedően népszerű és forgalmas hétvégénk volt, ami különösen megdolgoztatott minket. Az egyik a május 1-jei Tokaji Pezsgés, melyet a helyi szolgáltatók szerveztek és nagyon hangulatosra sikerült, a másik a legnagyobb vendéglétszámot generáló Szüreti Napok hétvégéje, aminek szombatján közel háromszáz borkedvelő látogatott el hozzánk. Ezen túl sok kisebb-nagyobb városi programra is szívesen emlékszünk és várjuk a következő évadot. A júniusi Bornapokat, a szeptemberi Utcazene Fesztivált, a decemberi Aszú Napokat, a Fesztiválkatlan műsorait, a Crescendo és Zempléni Fesztivál koncertjeit érdemes mindenkinek beírni a naptárba. Augusztustól új kolléganőnk, Dalma érkezett a csapatba, akit nagy örömmel fogadtunk, hiszen egyre gyakrabban éreztük úgy, hogy az eddigi létszámmal nem tudjuk megoldani a minőségi vendégfogadást. Foglalj időpontot egy borkóstoló programra itt és ismerkedj meg vele Te is! Dobozok és kütyük - mindig kreatívkodunk Díszdoboz. Kimondva, leírva, kézbe véve egy egyszerű használati tárgy, ami szinte minden borászatban természetes csomagolóanyagnak számít a kínálatban, de itt most elmondjuk, hogy miután megszületik az elhatározás az elkészítéséhez és elkezdődik a forma, méret és anyag finomhangolása, a grafika többkörös elfogadása, majd a nyomdai egyeztetések és kivitelezés - megspékelve egy kis anyaghiánnyal - sok idő lepereg az ember életéből. Nem beszélve az elvárt minimális rendelési darabszámról, ami egy ilyen kis pincészet életében nem kevés anyagi befektetést is igényel. Ezeken végre túl vagyunk és örömmel csomagolunk bele a borainkból. Hasonló körök előzték meg a céglogós boros kiegészítőink megérkezését is, mire tavasszal befutott egy raklap belőlük Spanyolországból. Válogathatsz ezekből a hasznos holmikból a webshopban is. Tervek és tervek - 2024. Sajnos nem sikerült mindent megvalósítani, amit elterveztünk, de biztosak vagyunk benne, hogy ezzel nem vagyunk egyedül. Sok kis projektünk elindult és reméljük, 2024-ben ezek végére is jutunk. Legnagyobb hiányérzetünk a 40 éves jubileumunk tervezett megünneplésén, kommunikációjának terén van. Nem tudtuk megírni a tervezett sztorikat, nem sikerült időt szakítani egy-két különleges kóstolóra. De mindez nem lustaságból fakadt, hanem a napi vendégfogadás és a bortermelés rejtett és megnövekedett feladataiból. De azért nem szomorkodunk nagyon, mert a legfontosabb célunkat az idén is megvalósítottuk. Ez pedig nem más, mint a hozzánk érkező Barátok, Vendégek, Borkedvelők és Utazók számára hasznos tudást, kellemes időtöltést, finom borokat, azaz maradandó Tokaj élményt nyújtani. Így indulunk 2024-nek is. Reméljünk találkozunk! P.S. Nem lenne teljes a beszámoló Best of Foltos válogatás nélkül.
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
kategóriák
All
Régebbiek
February 2025
|