HIMESUDVAR
  • BOROZZ!
    • Tokaji birtokunk
    • Rólunk mondták
    • Fotóalbum
  • GYERE!
    • Árlista
    • Kapcsolat
  • SHOP!
  • DROPS!
    • DROPS - magyar
    • DROPS - english
  • TOKAJ!
    • I love Tokaj
    • Tokaji programok
    • Tokaj-Hegyalja
    • Tokaj-hegyaljai programok
  • WELCOME!
    • english
    • polski
    • deutsch
    • français
    • español
    • по-русски
    • italiano
    • 中文
    • 한국의
    • 日本語

A FURMINTRÓL

13/2/2021

0 Comments

 
Picture
Kneip Antal / Szőlészeti kutatásvezető / Tokaji Kutatóintézet

A FURMINT
A Tokaji borvidék fő szőlőfajtája

​Származását tekintve megoszlanak a vélemények. Történeti-nyelvészeti bizonyítékok alapján felvetődött olasz, francia, szerémségi eredete, azonban a Tokaj-Hegyalján fellelt változatainak nagy száma a borvidékre mutat, mint a fajta bölcsője. A legújabb genetikai vizsgálatok szerint szülei a Gouais blanc és az Alba imputato, mely fajták természetes kereszteződése során alakulhatott ki legkésőbb a XVI. századra.
Rendszertani besorolás alapján a fajta a bortermő szőlő (Vitis vinifera) úgynevezett pontuszi változatcsoportjába tartozik. A jelenleg termesztett Fehér Furmint mellett gyűjteményekben fennmaradt a Piros, illetve a Változó Furmint is, ez utóbbi bogyói az érés elején előbb zöldről pirosra színeződnek, később felveszik Fehér Furmintra jellemző, zöldessárgától aranysárgáig terjedő árnyalatot.
A szőlőfajták részletes leírásával az ampelográfia tudománya foglalkozik. A Furmint teljes ampelográfiai bemutatásától itt eltekintenék, azonban kiemelném néhány fontos jellemzőjét: elsőként talán a felálló hajtásrendszert, mely jelentősen megkönnyíti a metszéstől a szüretig tartó kézzel végzett munkálatokat, azaz a zöldmunkákat a Furmint ültetvényekben. Mivel a rügyekből fejlődő zöld hajtások függőlegesen felfelé növekednek, a lombfal rendezetten tartása valamivel könnyebb, mint más, inkább „szétálló” hajtásokkal rendelkező fajták esetében (ilyen például a Sárgamuskotály). A Furmint hajtásai nagyobb valószínűséggel maradnak a hajtástartó huzalpárok között, később a fürtzóna felett megjelenő első kacsok rátekerednek a huzalokra, így a hajtást már az erősebb szelek sem tudják kifújni, eltörni. Levelének széle fűrészes-csipkés, a fogak inkább hegyesek, így kis gyakorlattal megkülönböztethető a Hárslevelű csipkés, inkább lekerekített, tompa fogakkal ellátott levélszélétől.
Maygar Posta bélyeg
A Tokaji-hegy, Tokaj városa, a Tokaji Aszú és a Furmint bélyegen
​Az 1972-es budapesti I. Bor Világverseny alkalmából készült emlékbélyeg. A korszakra jellemző aszús palack mögött stilizált Furmint fürt és levél, a háttérben Tokaj városa és a felette lévő hagyományos bakművelésű szőlők a Tisza túlpartjáról szemlélve. A bélyeg Vertel József, az egyik legtöbbet foglalkoztatott magyar bélyegtervező alkotása. Figyeljük meg a teljes érésben, illetve túlérésben lévő, talán már aszúsodásnak induló bogyók eltérő színárnyalatát.
​Érési idejét tekintve a kései érésű szőlőfajták közé tartozik, mely tulajdonsága hagyományosan október második felére helyezte a tokaj-hegyaljai szüret kezdetét. Teljes érésben zöldessárgára, Napnak kitetten aranysárgára színeződő termésének fontos jellemzője a markáns, határozott savtartalom, viszonylag magas beérési mustfok az egyensúlyban lévő (azaz nem túlterhelt) ültetvényekben, valamint a töppedésre, aszúsodásra való alkalmasság. Bár karakteres elsődleges aromákkal a Furmint nem rendelkezik (ellenpéldaként gondoljunk a muskotályos fajtákra, az Irsai Olivérre), az erjedés során keletkező másodlagos zamatanyagok almát, körtét, őszibarackot, fehér virágokat idéző jelleget alakíthatnak ki a fiatal borban. A tölgyfahordóban történő erjesztést, érlelést a legtöbb Furmint tétel meghálálja, az ekkor keletkező harmadlagos zamatanyagok gazdagítják aromavilágát.
Picture
"Madárkás" Furmint
Picture
Aszúsodó Furmint
​Beérett, illetve aszúsodásnak indult fürtök. A Furmint hajlamos a madárkásságra, ha a rosszul termékenyült, apró bogyók túlsúlyba kerülnek, jelentősen csökkentik a termés mennyiségét. A bal oldali képen látható mennyiségben azonban pozitív hatásuk is érvényesülhet, a laza fürtök egészségesebbek  maradnak, száraz bor készítésre alkalmasabbak lehetnek az ilyen tulajdonságot hordozó változatok. A tömött fürtű, nagy bogyójú típusok, mint a jobb oldalon látható Hólyagos Furmint, jobban aszúsodnak.
​A hungarikumnak tekinthető fajta magyarországi termőterülete hozzávetőlegesen 4000 hektár, a telepítések túlnyomó része a Tokaji Borvidéken található. A legfrissebb hegyközségi adatok szerint az 5603 ha tokaji összterületből 3726 ha-t, azaz 67%-ot foglal el legjelentősebb fajtánk.
​
A hagyományosan termesztett fajták közé tartozik a Somlói Borvidéken, továbbá fellelhető a Pécsi Borvidéken és a Balaton környékén, de több egyéb borvidékünkön is. Korábban a Soproni Borvidéken is jelentős területen termesztették, innen azonban szinte teljesen kiszorult. Határainkon túl elsősorban Szlovéniában, Horvátországban, Szlovákiában és Ausztriában képviselteti magát.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Picture

    kategóriák

    All
    Aszú
    Bor
    Boriskola
    Édes
    Édes
    Előjegyzés
    Foltos
    Fordítás
    Fotók
    Furmint
    Hal
    Hárslevelű
    Karácsony
    Kedvezmény
    Kövérszőlő
    Kutatóintézet
    Nyeremény
    Peca
    Program
    Sárgamuskotály
    Szamorodni
    Száraz
    Szőlő
    Teszt
    Tisza
    Vélemény
    Zéta

    Régebbiek

    January 2023
    December 2022
    August 2022
    May 2022
    March 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    September 2021
    August 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    September 2019
    June 2019
    May 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    July 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    September 2017
    August 2017
    June 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    September 2016
    June 2016
    May 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015

    RSS Feed


    DROPS - LEVELEK A PINCÉBŐL

Kérem a leveleket!

    DROPS - LETTERS FROM THE CELLAR

I want to read about Tokaj!

WELCOME

english
deutsch
polski
日本語
français
español
​
한국의
по-русски
italiano
​中文

TOKAJ

Borkóstoló programok
Térkép hozzánk
Tokaj ajánló
Tokaji programok
Tokaj-Hegyalja
Hegyaljai programok
Borásznapló
​Tokaj térkép
​
Dolgozz velünk!

VÁSÁRLÁS

Webshop
Rendelés e-mailben
Rendelés telefonon
Pincészetben
Termékek
Garancia+

KALEIDOSCOPE
FOLTOS

HIVATALOS

ÁSZF
Adatkezelés
Elállási nyilatkozat
Tokaji Hímesudvar Bt.
3910 Tokaj, Bem út 2. 
+3647352416
​+36202222301
himesudvar(kukac)himesudvar(pont)hu 
© Copyright 2000-2022
​Nyitva minden nap 10-18  |  Open every day 10-18
  • BOROZZ!
    • Tokaji birtokunk
    • Rólunk mondták
    • Fotóalbum
  • GYERE!
    • Árlista
    • Kapcsolat
  • SHOP!
  • DROPS!
    • DROPS - magyar
    • DROPS - english
  • TOKAJ!
    • I love Tokaj
    • Tokaji programok
    • Tokaj-Hegyalja
    • Tokaj-hegyaljai programok
  • WELCOME!
    • english
    • polski
    • deutsch
    • français
    • español
    • по-русски
    • italiano
    • 中文
    • 한국의
    • 日本語