HIMESUDVAR
  • BOROZZ!
    • Tokaji birtokunk
    • Rólunk mondták
    • Fotóalbum
  • GYERE!
    • Árlista
    • Kapcsolat
  • SHOP!
  • DROPS!
    • DROPS - magyar
    • DROPS - english
  • TOKAJ!
    • I love Tokaj
    • Tokaji programok
    • Tokaj-Hegyalja
    • Tokaj-hegyaljai programok
  • WELCOME!
    • english
    • polski
    • deutsch
    • français
    • español
    • по-русски
    • italiano
    • 中文
    • 한국의
    • 日本語

A TOKAJI SZÁRAZ SZAMORODNIRÓL

7/5/2022

0 Comments

 
Picture
Picture
Várhelyi Péter / Hímesudvar

TOKAJ-HEGYALJA archaikus BORTÍPUSA

A száraz szamorodni manapság egy szűk rajongótáborral rendelkező tokaji bortípus. Mitől lett rétegbor? Mik az előírások, milyen alapanyagból készítik és hogyan érlelik a borászok, hogyan viszonyulnak hozzá a fogyasztók? Ebben a cikkünkben ezekre a kérdésekre próbálunk válaszokat adni.
Először is nézzük, mit mond a bortörvényünk, a Tokaj termékleírás. "Aszúsodott és egészséges szőlőbogyókat is tartalmazó szőlőfürtök feldolgozásával készül és minimum 6 hónapig, fahordóban történő érlelés után palackozható" Az alapanyag(szőlőmust) elvárt legkisebb cukortartalma 203 g/l, azaz 18,9 mustfok, ami nem túl erős elvárásnak számít a borvidéken, így a legtöbb borászat ettől jóval magasabb cukortartalommal kezd neki egy száraz szamorodni készítésének.
​Szamorodnit a 6 engedélyezett tokaji szőlőfaja bármelyikéből lehet készíteni, akár fajtatisztán, akár olyan házasítással is, mely mind a hatból tartalmaz valamennyit. Nagy többségben természetesen Furmintból vagy Hárslevelűből, ill. a kettő kombinációjával készül, hiszen ez a 2 domináns fajta a tokaji borvidéken, előbbi 67%-ban, utóbbi 20%-ban.
tokaji kövérszőlő
Aszúsodásnak indult Kövérszőlő
A borászatok zömét két cél vezérli egy évjáratban. Az első: szépen és egészségesen beérett szőlő szüretelése a szüret első részében a friss, gyümölcsös alapborokhoz ill. a testesebb száraz tételekhez is. A második: az aszúsodás (botritisz) megjelenése után a lehető legtovább kint hagyni a szőlőt, hogy a töppedés (nemes rothadás) azaz cukorkoncentráció minél tökéletesebben menjen végbe a tokaji édes szamorodnik és a még édesebb aszúk készítéséhez. Itt nem is találjuk cikkünk alanyát.
De mi történik akkor, amikor éppen az egészséges fürtök szüretelése előtt jelenik meg a botritisz (szürkepenész)? Ez még nem is lenne akkora baj, hiszen ilyenkor gyorsan le is szedhetnénk a szőlőt, gondos válogatással kicsipegetve belőle a penészes bogyókat, de dönthetünk úgy, hogy akkor bízzunk az őszi indián nyárban, ami majd hozzájárul a tökéletes aszúsodáshoz és október végén szép édesborokat készíthetünk. Ez utóbbi számításunkat viszont néha keresztülhúzza egy beköszönő többnapos hideg, ami ráadásul még jelentős csapadékot, nedvességet is hoz. Ilyenkor a penészes szemek mennyisége egyre nő, a héj puhul, szétmállik, a nedves környezet miatt a töppedés nem megy végbe tökéletesen, ezért a cukortartalom sem növekszik megfelelően egy édes bor készítéséhez. Így van egy aszúsodásnak indult, 21-23 mustfokos szőlőnk, ami már gyümölcsös, friss borok készítésére nem alkalmas, az egyre hűvösebbé váló, késő őszi időjárás miatt pedig további cukorkoncentráció nem várható és nem is lehet már tovább tolni a szüretet. Az ilyen szőlő jelenti a száraz szamorodni alapanyagát, ami természetéből adódóan általában a szokásosnál magasabb alkoholtartalmat, nagyobb testet és erős botritiszes jegyeket biztosít a bornak.
Mivel ilyen évjárat dekádonként 1-2-szer fordul elő, érthető, hogy ez a bortípus mennyiségben is erősen limitáltan jelenik meg a polcokon.
Ebből a folyamatból látszik, hogy egy száraz szamorodni születése inkább köszönhető az időjárás szeszélyeinek, mintsem tudatos borászati célnak. Természetesen vannak borászok, akik e műfaj rajongói, így ők igyekeznek minden aszús évben a termés/terület egy kisebb részét feláldozni egy száraz szamorodniért, akár egy édes bor meg nem születése árán is.
Mi mindössze 4-szer készítettünk eddig, amiből a legemlékezetesebb a fent leírtakkal tökéletesen azonos évben szüretelt 1998-as, a következő 2006. (erre se panaszkodtak) Mindössze 3 hordónyi pihen most a pincében 2020-ból, amit később palackozunk majd. Jelenleg a webshopban is elérhető a 2017-es, ami Furmint és Kövérszőlő házasítás és természetesen még nagyon fiatal.
Picture
Picture
A műfaj megosztottságát fokozza az érlelés különlegessége is, ami a többi tokaji borfajtától eltérően merőben más illat- és ízjegyeket kölcsönöz a bortípusnak. A legtöbb pincészetben még mindig preferálják a darabban tartást, ami azt jelenti, hogy a hordókat nem töltik fel teljesen, ezzel nagy felületet hagynak a levegőnek, az oxidációnak. Ez a módszer elősegíti, hogy a bor felületén kialakul egy ún. hártyapenész (flor), ami alatt fejlődve a bor erős érlelt, diós jelleget kap. Bár minimálisan 6 hónap a kötelező fahordós érlelési idő, sok borász ettől jóval több ideig - akár 4-5 évig - tartja hordóban a száraz szamorodnit, ami még inkább a spanyol sherry-khez teszi hasonlatossá.
Érdekes módon a termékleírásunk a borászati eljárásoknál nem követeli meg a hártya alatti érlelést, kizárólag a 6 hónap fahordós érlelést, viszont az érzékszervi jellemzők között felsorolja ezt, mint jellegzetességet.
Mi nem preferáljuk sem az évekig tartó hordós érlelést, sem a darabban tartást, így a flor kialakulását sem, mert nem tartjuk célravezetőnek, ha ennyire erőteljesen más jellegű borászati eljárást alkalmazunk Tokajban és ennek végeredményeként egy erőteljesen kilógó borstílust ékelünk az egyre inkább önmagát megtaláló ill. épülő borvidéki termékstruktúrába. Inkább tartjuk fontosnak a megfelelő alapanyagot, a precíz pincemunkát és a hosszas palackos érlelés során kialakuló érlelési aromákat. Mindebből sejthető, hogy nálunk egy kicsit másabb, mint máshol...
tokaji pince
Érlelés fahordóban
Egy mai borkóstoló sorba illesztve egy száraz szamorodnit azt tapasztaljuk, hogy a leginkább megosztó bor tud lenni, többeknek inkább furcsa, archaikus stílust jelent, de egy maroknyi közönség rajongani tud érte. A borok világa széles és változatos, az ízlés meg erősen szubjektív, ahogy a zenében, a moziban és sok minden másban.
Egy tokaji borkóstolás a legjobb megoldás, hogy kiderüljön számodra, Te melyik táborba tartozol.
SZAMORODNI 2017.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Picture

    kategóriák

    All
    Aszú
    Bor
    Boriskola
    Édes
    Édes
    Előjegyzés
    Foltos
    Fordítás
    Fotók
    Furmint
    Hal
    Hárslevelű
    Karácsony
    Kedvezmény
    Kövérszőlő
    Kutatóintézet
    Nyeremény
    Peca
    Program
    Sárgamuskotály
    Szamorodni
    Száraz
    Szőlő
    Teszt
    Tisza
    Vélemény
    Zéta

    Régebbiek

    January 2023
    December 2022
    August 2022
    May 2022
    March 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    September 2021
    August 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    September 2019
    June 2019
    May 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    July 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    September 2017
    August 2017
    June 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    September 2016
    June 2016
    May 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015

    RSS Feed


    DROPS - LEVELEK A PINCÉBŐL

Kérem a leveleket!

    DROPS - LETTERS FROM THE CELLAR

I want to read about Tokaj!

WELCOME

english
deutsch
polski
日本語
français
español
​
한국의
по-русски
italiano
​中文

TOKAJ

Térkép hozzánk
Tokaj ajánló
Tokaji programok
Tokaj-Hegyalja
Hegyaljai programok
Borásznapló
​Tokaj térkép
​
Dolgozz velünk!

VÁSÁRLÁS

Webshop
Rendelés e-mailben
Rendelés telefonon
Pincészetben
Termékek
Garancia+

KALEIDOSCOPE
FOLTOS

HIVATALOS

ÁSZF
Adatkezelés
Elállási nyilatkozat
Tokaji Hímesudvar Bt.
3910 Tokaj, Bem út 2. 
+3647352416
​+36202222301
himesudvar(kukac)himesudvar(pont)hu 
© Copyright 2000-2022
​Nyitva minden nap 10-18  |  Open every day 10-18
  • BOROZZ!
    • Tokaji birtokunk
    • Rólunk mondták
    • Fotóalbum
  • GYERE!
    • Árlista
    • Kapcsolat
  • SHOP!
  • DROPS!
    • DROPS - magyar
    • DROPS - english
  • TOKAJ!
    • I love Tokaj
    • Tokaji programok
    • Tokaj-Hegyalja
    • Tokaj-hegyaljai programok
  • WELCOME!
    • english
    • polski
    • deutsch
    • français
    • español
    • по-русски
    • italiano
    • 中文
    • 한국의
    • 日本語