A tokaji aszú legújabb szabályozásaA 2013-as Aszúborunk megjelenésével sok kérdést kapunk a jelenlegi törvényi szabályozásról. Érdemes tisztában lenni ezekkel, hiszen jelentős változások léptek életbe e nagy hagyománnyal rendelkező borkülönlegességünk készítése kapcsán.
Rövid összefoglaló: A 2013-as szüreti évtől kezdve eltűnik a címkékről az eddig megszokott puttonyszám megjelölés, ez azt jelenti, hogy a "Tokaji Aszú" önálló márkanévként él tovább. Az aszúbor minimális összes alkoholtartalma 19%, ez közérthetőbben azt jelenti, hogy az aszúbor készítése kezdetén minimum 323 g természetes cukortartalommal kell indulnunk. A kierjedt bor minimális alkoholtartalma 9% kell, hogy legyen, természetes maradékcukor tartalma pedig legkevesebb 120g/l (ez az egykori 5 puttonyos aszú minimális cukortartalmának felel meg), azaz mostantól a Tokaji Aszú elnevezés alatt minimum(!) az egykori 5 puttonyos édességet, minőséget kell érteni. 100 kg aszúszemből maximum 220 liter aszúbor készíthető - beleértve ebbe a fordítást is. A kötelező fahordós érlelés az eddigi 24 hónapról 18-ra csökkent. A változásnak több oka is van. Az elmúlt évtizedekben jól láthatóan kettészakadt a fogyasztói réteg. A borrajongók, szaküzletek, éttermek (és a magas minőséget megcélzó borászok is) az 5 és 6 puttonyos kategóriát preferálták, míg a másik csoportnak szinte kizárólag a minél olcsóbb ár volt a döntő. Ez utóbbi igényt több pincészet is igyekezett kielégíteni, ezért a 3 puttonyos aszú Tokajhoz méltatlan árszintre süllyedt. A vásárlók kettészakadásával a 4 puttonyos aszú szinte önmagától "kihalt", mivel szinte senki nem kereste, ezért egyre kevesebb pincészet készítette. A másik ok: a Tokaji Aszú kommunikációjának egyszerűbbé tétele. Sokaktól halljuk, hogy ez a hagyomány felrúgása, de be kell valljuk - a magyar fogyasztók 90%-a nem tudja elmondani, hogy mit is jelent ez a hagyomány, azaz hogyan is készül az aszúbor. Mert nem egyszerű elmagyarázni sem. És gondoljunk bele, hogyan lehet kommunikálni egy bonyolult magyar borkészítési eljárást/szabályozást Japánban, Hongkongban, Egyesült Államokban? Így született meg a borvidéki döntés: Tokaji Aszú: magasabb minőségben - egyszerűbben fogalmazva! (Ha szeretnéd részletesen átböngészni a Tokaj termékleírást, kattints ide!)
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
kategóriák
All
Régebbiek
January 2024
|