HIMESUDVAR
  • BOROZZ!
    • Tokaji birtokunk
    • Rólunk mondták
    • Fotóalbum
  • GYERE!
    • Árlista
    • Kapcsolat
  • SHOP!
  • DROPS!
    • DROPS - magyar
    • DROPS - english
  • TOKAJ!
    • I love Tokaj
    • Tokaji programok
    • Tokaj-Hegyalja
    • Tokaj-hegyaljai programok
  • WELCOME!
    • english
    • polski
    • deutsch
    • français
    • español
    • по-русски
    • italiano
    • 中文
    • 한국의
    • 日本語

JÓT ENNI - TOKAJBAN

28/4/2015

1 Comment

 
timári halsütő

ÜVEGTIGRIS 5 aka TIMÁRI HALSÜTŐ

timári halsütöde
Első gasztro témájú ajánlómnál rögtön szeretném leszögezni, hogy nem akarok átnyergelni étteremkritikusnak. Csupán ajánlok Neked néha olyan helyeket, amik nekem / nekünk / családomnak tetszettek. Csak pozitív élményeket. A negatívokat hamar elfelejtem. Mondjuk a házszámokat nem.
Érdekes módon a sort nem is egy tokaji, még csak nem is egy hegyaljai hellyel kezdem. Tudjuk be ezt annak, hogy elfogult vagyok a csenddel, a Tiszával, meg a halakkal.
Csónakos horgászataim során gyakran felrobogok vagy lecsordogálok a timári Tisza bal partján lévő csónakkikötő mellett és már régóta hallgattam horgászcimborámtól is, hogy a stégek fölött van egy büfé, ahol kiváló halsütöde működik. Sőt emlékszem horgászatra, mikor olyan lelkiállapotban indultunk hazafelé, hogy komolyan fontolgattuk, megállunk és fizetünk egy sült keszegért. De ezt azért a büszkeségünk soha nem engedte. Arról nem beszélve, hogy a halat egy ősellenség, egy halász süti. Amúgy meg a neve se nagyon fogott meg különösképpen: „Üvegtigris 5”. Mivel a filmnek nem vagyok nagy fanatikusa, így nem találtam túl eredetinek.

Akkor indultam el először a családommal, mikor az egyik vasárnap a Hímesben két társaság is a „hovatovább?” kérdésemre azt válaszolta:

- Megyünk Timárra halat enni.
Elkértem a tulaj telefonszámát és bejegyeztem a telefonomba Timári Halas Imre néven. Javaslom, írd be Te is azonnal: 30/3882658

Utazás: Tokaj-Rakamaz-Timár, 10 perc. Nagyjából sejtettem, merről kellene megközelíteni, hiszen a vízről már ismertem. Először a komplejárón próbálkoztam, de mivel elég nagy sár volt éppen és off-road túrát nem terveztem, megpróbáltam műútról megközelíteni. Tábla semmi, így először meg kellett ismerkednünk néhány helybélivel, ami mindig ad érdekes élményeket. Először a falu közepén lévő nagy jobbos kanyart kell kiegyenesíteni, majd minél hamarabb satufékezni két - kaméleonok módjára rejtőzködő, autógyilkos - fekvőrendőr előtt. Községháza után balra egy kis utca, a végén lefelé egy meredek parton. (Te! Fékezz már! Belemegyünk a Tiszába!) Itt vagyunk, megérkeztünk.
timári halsütöde
Kiszálltunk, az ajtók csapódása volt az utolsó hangos zaj aznap délben.  Fent friss tiszai szellő, lent a surranó folyó. Mondjuk pecázni is ezért járok. A hal csak melléktermék.

A büféablakból Imre, egy mosolygós fiatalember képében köszönt ránk és kérdésünkre, hogy mi a választék, rögtön elővett egy nagy vájlingot és mutatta sorban a láthatóan percekkel előbb tisztított halakat. 

- Van egészben süllő, dévér, karika és egy nagyobb harcsa patkózva, melyiket kéritek?
A feleségem süllőmániás, de aznap harcsát óhajtott, mi, fiúk egy kilós dévérrel szimpatizáltunk. Míg a többiek kényelembe helyezték magukat az 5-6 méter magas part tetején kialakított egyszerű kerti bútorokon, én elmerengtem a cserzett bőrű konyhai segédmunkás felett, amint gőzborotvával tisztította a folyami harcsát. Eközben öt mondatban elmesélte, hogy soha nem horgászik, de a múltkor úgy fogott egy 25 kilós harcsát, hogy kettétört a horgászbotja(?). Néhány perc múlva odaoldalazott egy nem makulátlan öltözetű kolléga a Gyűrűk urából és kezet nyújtott.
- Helló. Jani vagyok. Mi van? Nincs mit enni otthon?
Ekkor értettem meg a névadás okát, igen, ez egy vérbeli, szabolcsi, faluvégi, üvegtigris fíling lesz. Így próbáltam illendően és stílusosan válaszolni Jani kérdésére.
- Igen, nagy a szegénység mifelénk.
Ezután kíváncsiságomtól vezérelve bekönyököltem az ablakba, gondoltam, leinformálom a tulajt.

Imre apai örökséget és tapasztalatot visz tovább. Egy napja abból áll, hogy hajnalban felnézi a halászeszcájgokat, felhozza a napi zsákmányt, megtisztít egy vélhetően elfogyó adagot és 10-11 óra körül elkezdi a halsütést. Ha hamarabb fogy, akkor a bárkából mindig hoz fel friss, élő utánpótlást. A választék kizárólag a halfajták sokaságából áll, amihez sült krumplit (nem fagyasztott - Jani pucolja szegény, miközben Te eszel), friss falusi kenyeret, savanyú uborkát mellékel, de Imre az az ember, aki nem rest nyáron kovászos uborkát készíteni - én ez utóbbit szeretem jobban.

Bármikor mentünk, a sült hal mindig hibátlan, ízlésünknek megfelelő volt. A keszegek irdalása tökéletes, félcenti alatti, így az Y-szálkáknak annyi. A bőre, uszonyai, és bordái csipszesre sülve, de a vastagabb húsos részek (javarészt a hát) fehéren omlós marad, megőrizve a fajta jellegzetes állagát: a dévér kicsit mállós, a süllő márványos, a harcsa zsíros. Az ízekre biztos lehetne találni asszociációkat, de szerintem a dévér dévérízű, a süllő meg süllőízű és így tovább. Szerintem fölösleges ezt bonyolítani. Bármi zavaró mellékíz (avasság, túlsütés, égettség) az olajból? Soha.
Van még egy halétel itt, ami szintén tökéletes: ez a tiszai halászlé (ehhez az előzetes telefonos bejelentkezés elengedhetetlen). Akár választhatsz is, hogy milyen szeleteket kérsz bele, általában harcsát, pontyot szokás - én vegyesen szeretem.

Év elején történt egy kis fejlesztés is, új faszerkezetet kapott a büfé, árnyékoló nádtető került az asztalok fölé és egy hangulatos kis kiugró „erkély”-t is kialakítottak, amiről gyönyörű kilátás nyílik a Tiszára mindkét irányban.
timári halsütöde
timári halsütő
timári halsütöde
Kérdésemre, mi lesz 2016-tól - hiszen a tervek szerint megtiltják a halászatot az élő vizeken - Imre csak annyit mondott:
- Bízok benne, hogy majd csak lesz valahogy… 
Mi is így vagyunk vele, hiányérzetünk lenne, ha átkényszerülne virsli sütésre…

Számomra az „Üvegtigris 5 aka timári halsütő” nemcsak a tökéletes sült hal lelőhelye, hanem annak is a mintapéldája, amikor egy egyszerű infrastruktúrával rendelkező „hely” - tábla, honlap, Facebook oldal és holmi modern marketingeszközök híján is – jól, de legalábbis önfenntartóan tud működni, mert egy jó program fut benne. A több (tíz)milliós beruházással megvalósult álomprojektek döcögősen vagy bezárva működése korában több kéne ide a hasonló szoftverből.

Sokkal több…

Update! További képek.
timári halsütöde
timári halsütöde
timári halsütöde
timári halsütöde
1 Comment
Bocskai János
28/8/2015 15:01:05

Tetszik a "bemutató", holnap tervezzük, hogy meglátogatjuk! Egy finom tiszai halászlevet kívánok, és sült halat!
Üdv.: János

Reply

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Picture

    kategóriák

    All
    Aszú
    Bor
    Boriskola
    Édes
    Édes
    Előjegyzés
    Foltos
    Fordítás
    Fotók
    Furmint
    Hal
    Hárslevelű
    Karácsony
    Kedvezmény
    Kövérszőlő
    Kutatóintézet
    Nyeremény
    Peca
    Program
    Sárgamuskotály
    Szamorodni
    Száraz
    Szőlő
    Teszt
    Tisza
    Vélemény
    Zéta

    Régebbiek

    January 2023
    December 2022
    August 2022
    May 2022
    March 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    September 2021
    August 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    September 2019
    June 2019
    May 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    July 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    September 2017
    August 2017
    June 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    September 2016
    June 2016
    May 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015

    RSS Feed


    DROPS - LEVELEK A PINCÉBŐL

Kérem a leveleket!

    DROPS - LETTERS FROM THE CELLAR

I want to read about Tokaj!

WELCOME

english
deutsch
polski
日本語
français
español
​
한국의
по-русски
italiano
​中文

TOKAJ

Térkép hozzánk
Tokaj ajánló
Tokaji programok
Tokaj-Hegyalja
Hegyaljai programok
Borásznapló
​Tokaj térkép
​
Dolgozz velünk!

VÁSÁRLÁS

Webshop
Rendelés e-mailben
Rendelés telefonon
Pincészetben
Termékek
Garancia+

KALEIDOSCOPE
FOLTOS

HIVATALOS

ÁSZF
Adatkezelés
Elállási nyilatkozat
Tokaji Hímesudvar Bt.
3910 Tokaj, Bem út 2. 
+3647352416
​+36202222301
himesudvar(kukac)himesudvar(pont)hu 
© Copyright 2000-2022
​Nyitva minden nap 10-18  |  Open every day 10-18
  • BOROZZ!
    • Tokaji birtokunk
    • Rólunk mondták
    • Fotóalbum
  • GYERE!
    • Árlista
    • Kapcsolat
  • SHOP!
  • DROPS!
    • DROPS - magyar
    • DROPS - english
  • TOKAJ!
    • I love Tokaj
    • Tokaji programok
    • Tokaj-Hegyalja
    • Tokaj-hegyaljai programok
  • WELCOME!
    • english
    • polski
    • deutsch
    • français
    • español
    • по-русски
    • italiano
    • 中文
    • 한국의
    • 日本語