Miután az utolsó pillanatban elkészült a borászati hűtőrendszerünk és megérkeztek az új hordóink is, megkezdtük a szüretet. Beszámolónkat folyamatosan fogjuk frissíteni, érdemes néha visszatérned ide a hírekért és fotókért! 1. nap / szeptember 30. Elsőként a száraz furminthoz való - érett, egészséges - fürtöket szedjük le kicsit szeles, de szép őszi napon. Mivel a múlt heti eső és párás levegő elindította az aszúsodást is, az ilyen fürtöket kint hagyjuk a tőkén, de a hét második felében elkezdjük ezek leszemezgetését, gyűjtését is, mert aszúbor készítését is tervezzük az idén. 2-3. nap / október 1-2. Gyönyörű időben szedjük az aranysárgára érett, töppedésnek indult sárgamuskotályt a Malomfeli-dűlő tetején, amiből ilyen bort szoktunk készíteni. 4-5. nap / október 7-8. Az előző hét csütörtökén jelentős mennyiségű eső zúdult le, így a szüretet 4 nap száradás és pihenő után folytatjuk a megmaradt muskotály leszedésével. 5-6. nap / október 9-10. Ez a két nap "aszúzgatással" telik, mert a Kövérszőlőben már nagyon szép, kövér, húsos, gyűjthető aszúbogyók képződtek. A jövő hétre száraz, meleg időt jósolnak, így bízunk benne, hogy az elindult botritiszes töppedés tovább tökéletesedik. 7-10. nap / október 14-17. Az első két napon a Zétából válogattunk egészséges és aszús fürtöket egy szamorodni készítéséhez, a hét második felében pedig a Malomfeliből szedtünk Furmintot, amit száraznak szánunk. Az utolsó napon - a gyönyörű, napos meleg időnek köszönhetően - néhány láda aszúszemet is tudtunk gyűjteni a Kövérszőlőből. Közben beérkezett egy tételre való Hárslevelű is Tokaj egyik legjobb dűlőjéből, így hosszú idő után újra lesz borunk ebből a fajtából is. 11-14. nap / október 28-31. A száraz, meleg hétvége kedvezett az aszúsodás folyamatának, így a Kövérszőlőnk sok helyen egész fürtökben töppedt, tökéletesedett tovább. Erre a hétre kizárólag aszúválogatást tervezünk és közben reménykedünk, hogy ha nem is meleg, de legalább továbbra is száraz nappalok következnek. Utoljára 2013-ban tapasztaltunk ilyen mértékű minden fajtát érintő "totális" aszúsodást, de érdekes módon a nagyon nehéz évjáratnak elkönyvelt 2014-ben is hasonlóan viselkedett a Kövérszőlőnk, amiből ezt a különleges bort készítettük. Továbbra is bízunk benne, hogy az idei évben néhány hordót aszúborral tudunk megtölteni. 15-18. nap / november 4-7. Ezeken a napokon egyre inkább ki voltunk téve a változékonyra forduló időjárásnak, de folytattuk az aszúszemek válogatását, mert mindenképpen célunk újra egy különleges édes bort készíteni. 19-20. nap / november 9. és 11.
Sajnos az egyre gyakrabban beálló eső arra kényszerített minket, hogy befejezzük az aszúválogatást. A tőkéken maradt, kiaszúzott fürtökön még mindig folyamatosan jött a botritisz, de a töppedésre gyakorlatilag már semmi esélye nem volt ezeknek a bogyóknak, ezért úgy döntöttünk, hogy a leszedjük az egészet, amiből egy ehhez hasonló jó szamorodni is lehet. - - - - - - - - - - Szüret vége. - - - - - - - - - - Köszönjük és örülünk, ha elolvastad ezt a beszámolót. Az idei év boraiért kövess minket a pincébe és a netes felületeinkre!
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
kategóriák
All
Régebbiek
January 2024
|