HIMESUDVAR
  • BOROZZ!
    • Tokaji birtokunk
    • Rólunk mondták
    • Fotóalbum
  • GYERE!
    • Árlista
    • Kapcsolat
  • SHOP!
  • DROPS!
    • DROPS - magyar
    • DROPS - english
  • TOKAJ!
    • I love Tokaj
    • Tokaji programok
    • Tokaj-Hegyalja
    • Tokaj-hegyaljai programok
  • WELCOME!
    • english
    • polski
    • deutsch
    • français
    • español
    • по-русски
    • italiano
    • 中文
    • 한국의
    • 日本語

a szőlőillatú kardfogú szarvas legendája

22/5/2021

0 Comments

 
pézsmaszarvas
Kneip Antal
Kneip Antal / Szőlészeti kutatásvezető / Tokaji Kutatóintézet

A sárgamuskotály ​története

Bár muskotály (Muscat és társai) elnevezéssel több mint 200 fajtát illetnek a világban, jó részük nincs rokonságban a Sárgamuskotállyal, az Alexandriai- és Ottonel muskotállyal. A rokon fajták között azonban ősi származását, elterjedtségét és intenzív illatát tekintve is a Sárgamuskotály az abszolút első.
A “muskotály” kevés perzsa eredetű szavunk egyike. A perzsa muchk, illetve a belőle származó görög moszkosz, latin muscus, francia musc, angol musk és magyar mósusz (pézsma) az ókor óta ismert illatszer- és afrodiziákum-alapanyag, melyet egy Délkelet-Ázsiában honos párosujjú patás, a pézsmaszarvas hímek nemi váladékból készítettek. Mivel a túlzott vadászat miatt az 1970-es évek óta a pézsmaszarvas-fajok védettséget élveznek, az illatanyagot ma már mesterségesen állítják elő a parfümipar számára.  A muskotályos fajták illata a ritka és értékes parfümre emlékeztette a korabeli bortermelőket- és fogyasztókat. Muskotályos szőlő értelmében első előfordulásuk 1230 körüli latin nyelvű, majd később franciára fordított szövegben található, magára a Sárgamuskotályra vonatkoztatható legrégebbi kifejezés pedig 1304-ből, Itáliából származik.
sárgamuskotály
Sárgamuskotály, azaz “Muscat blanc á Petits Grains” (kisbogyójú fehér muskotály)

​A világszerte elfogadott, bár nem bizonyított elmélet szerint a Sárgamuskotály az ókori Görögországban született, ahonnan kereskedők vitték Rómába, majd a rómaiak közvetítésével került a francia mediterrán partvidékre, ahol Muscat de Frontignan, Muscat (de) Lunel néven terjedt el. Régi görög fajtákkal való rokonságát a genetikai vizsgálatok is megerősítik, emellett bizonyítottan az Alexandriai muskotály egyik szülőfajtája és a többi muskotályos fajta őse. Franciaországban “hivatalos” elnevezése “Muscat blanc á Petits Grains” (kisbogyójú fehér muskotály).
Gyakran vállas fürtjein a kisméretű, éretten és Napnak kitetten sárgára, majd rozsdabarnára színeződő bogyók közepesen lazán, vagy akár kimondottan tömötten sorakoznak. Idősebb levelei szélén a ritkán álló nagy fogak hegye jellegzetesen sárgás színű, így megkülönböztethető más tokaji fajtáktól. Érdekesség, hogy a fiatal hajtások, levelek összedörzsölve szintén kismértékben illatosak.

​Szőlőművelés szempontjából a nehezebben termeszthető fajták közé tartozik. Sok, bár nem túl intenzív növekedésű hajtást képez, rejtett és alapi rügyei is rendszeresen kifakadnak, ezeket szükséges eltávolítani a szellős lombozat érdekében. A hajtások nem nőnek olyan mértékben felfelé, mint a Furmint, Hárslevelű esetében, ezért különösen figyelni kell huzalpárok közé igazításukra. Ebben segíthet, ha kordonművelés helyett úgynevezett szálvesszős, Guyot-művelést alkalmazunk, mely a fajta világszerte legelterjedtebb művelésmódja. Az intenzív napsütésnek kitett bogyók héja könnyen “megperzselődik”, ilyenkor hegszövet, parásodás képződik. Érzékeny az ecetes rothadásra, különösen, ha sok csapadék után a bogyók megduzzadnak, egymásnak  feszülnek és kicsattannak. Termését igen kedvelik a darazsak, őzek, vaddisznók is. Jó cukorgyűjtő, megfelelő körülmények között szépen töpped és jól aszúsodik. Különösen alkalmas friss fogyasztásra szánt, illatos, száraz tételek készítésére, de különleges ízvilágú késői szüretelésű és aszúborok is készülhetnek Sárgamuskotályból.
Picture
Sárgamuskotály szüret

​Jellegzetes zamatanyagai  a terpénvegyületek (monoterpének), melyek elsődleges (primer) aromakomponensek, azaz már az érett szőlőbogyóban kialakulnak. Mivel a fogyasztóknak általában nincs tapasztalata az eredeti pézsma illatával kapcsolatban, a muskotályos jelleget leggyakrabban “szőlőgyümölcs-illatként”, esetleg rózsavirág illataként írják le. Más szőlőfajták esetében is tapasztalták muskotályos ízű változatok megjelenését (pl. Chasselas), illetve a Fűszeres Tramini szintén a terpénvegyületeknek köszönheti jellegzetes ízvilágát. A primer aromák megőrzése, átmentése a borász legnagyobb kihívása a fajta esetében, mivel ezek az értékes anyagok érzékenyek a magas hőmérsékletre és az oxidációra. Az utóbbi években az illatos, száraz, nem túl magas alkoholtartalmú bornak szánt termés szürete gyakran forró augusztus végi, szeptember eleji napokra esik. Ilyenkor kora reggeli szedés és beszállítás, az ép fürtök hűtése feltárás (zúzás, préselés) előtt segíthet az illat- és ízanyagok megóvásában.
tokaji sárgamuskotály
​A Sárgamuskotály világszinten a legnagyobb területen termesztett muskotályos szőlőfajta, Franciaországban 7620 hektáron (2009), Olaszországban 13280 hektáron (2010) termesztik, Spanyolország 713 (2008) és  Portugália 693 hektárjával (2010) már “versenyképesebb” hazánk 647 hektárnyi Sárgamuskotály-ültetvénye (2008). Újabb adatok szerint ebből 560 hektár található a Tokaji Borvidéken (2018, HNT). Legkorábbi említése Hegyalján 1570-ből való “Muskotal” néven, bár a többi, jelenleg is termesztett fajtánkhoz hasonlóan mai elterjedését a filoxéravész utáni újratelepítések alapozták meg. Talán a legősibb Kárpát-medencében termesztett szőlőfajta, melyből gazdag ízvilágú borok készülnek a Somlói, Mátrai borvidéken és Balatonboglár környékén is.

száraz | dry 0,5l

alkohol | alcohol: 14%

maradékcukor | residual sugar: 2,9 g/l

sav | acidity: 7 g/l

készült | bottled: 3040 palack | bottles

nébih engedélyszám: JDVL

egységár: 8000,-HUF/liter


Tokaj különleges száraz bora Furmint és Kövérszőlő fajtákból, melyet aszúsodott szőlőfürtökből készítünk és az átlagosnál hosszabb ideig érlelünk fahordóban, így illatban és ízben elsősorban az érlelési aromák érvényesülnek jobban.

Eddigi kóstolói az alábbi jelzőkkel illették:

Illat: Virág, méz, aszalt gyümölcs, marcipán, csokoládé, finom tölgyfa, friss csipkebogyó

Íz: Citrusok, keserűmandula, csokoládé


Nagyon fiatal bor, a több éves érlelést meg fogja hálálni.


Rendelj egy kartonnal -10% kedvezménnyel itt!


Mindent a száraz szamorodniról itt.

Megnézem
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Picture

    kategóriák

    All
    Aszú
    Bor
    Boriskola
    Édes
    Édes
    Előjegyzés
    Foltos
    Fordítás
    Fotók
    Furmint
    Hal
    Hárslevelű
    Karácsony
    Kedvezmény
    Kövérszőlő
    Kutatóintézet
    Nyeremény
    Peca
    Program
    Sárgamuskotály
    Szamorodni
    Száraz
    Szőlő
    Teszt
    Tisza
    Vélemény
    Zéta

    Régebbiek

    January 2023
    December 2022
    August 2022
    May 2022
    March 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    September 2021
    August 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    September 2019
    June 2019
    May 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    July 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    September 2017
    August 2017
    June 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    September 2016
    June 2016
    May 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015

    RSS Feed


    DROPS - LEVELEK A PINCÉBŐL

Kérem a leveleket!

    DROPS - LETTERS FROM THE CELLAR

I want to read about Tokaj!

WELCOME

english
deutsch
polski
日本語
français
español
​
한국의
по-русски
italiano
​中文

TOKAJ

Borkóstoló programok
Térkép hozzánk
Tokaj ajánló
Tokaji programok
Tokaj-Hegyalja
Hegyaljai programok
Borásznapló
​Tokaj térkép
​
Dolgozz velünk!

VÁSÁRLÁS

Webshop
Rendelés e-mailben
Rendelés telefonon
Pincészetben
Termékek
Garancia+

KALEIDOSCOPE
FOLTOS

HIVATALOS

ÁSZF
Adatkezelés
Elállási nyilatkozat
Tokaji Hímesudvar Bt.
3910 Tokaj, Bem út 2. 
+3647352416
​+36202222301
himesudvar(kukac)himesudvar(pont)hu 
© Copyright 2000-2022
​Nyitva minden nap 10-18  |  Open every day 10-18
  • BOROZZ!
    • Tokaji birtokunk
    • Rólunk mondták
    • Fotóalbum
  • GYERE!
    • Árlista
    • Kapcsolat
  • SHOP!
  • DROPS!
    • DROPS - magyar
    • DROPS - english
  • TOKAJ!
    • I love Tokaj
    • Tokaji programok
    • Tokaj-Hegyalja
    • Tokaj-hegyaljai programok
  • WELCOME!
    • english
    • polski
    • deutsch
    • français
    • español
    • по-русски
    • italiano
    • 中文
    • 한국의
    • 日本語