Tokaji Szamorodni2012 októberének közepére a Kövérszőlő, Zéta és Sárgamuskotály szépen érett fürtjein elkezdtek aszúsodni a szőlőbogyók.
A szüret idején kétfelé szedtük a termést. Egyik részbe csak az egészséges, ép szőlő került, a másikba pedig az aszúsodott fürtöket válogattuk. Előbbiből friss, gyümölcsös, késői szüretelésű édesbor készült mindhárom fajtából - ezeket talán Te is ismered. A Zéta és Sárgamuskotály utolsó palackjai fogynak mostanság a pincéből, a Kövérszőlő talán kitart őszig... Utóbbiból egy formabontó édes szamorodnit készítettünk, melyet több, mint egy évig érleltünk újszerű, zempléni tölgyből készült szerednyei hordókban. A bor közel fele-fele arányban tartalmaz Kövérszőlőt és Zétát, Sárgamuskotállyal épp csak "megfűszereztük". Ilyen összetételű szamorodni valószínűleg egyedülálló most a borvidéken! Egy éves palackos pihentetés után hamarosan a polcra kerül - már csak a címkét várjuk a nyomdából. Mostanában kóstolva nem túl harsányan, de két szép illatjeggyel kedveskedik az orrunknak: rumos gesztenyepüré és jázmin. Nem extrém édes, mégis a túlérett gyümölcs mézes, egzotikus ízei rögtön kényeztetik a nyelvet. Szép savai könnyen ihatóvá és egyúttal hosszan érlelhetővé teszik. Egyszeri, kedvezményes előjegyzését nemsokára elindítjuk - figyeld a postafiókodat!
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
kategóriák
All
Régebbiek
January 2024
|