TOKAJI SÁRGAMUSKOTÁLYTavaly az érési időben leömlött rengeteg esőt minden borászat megszenvedte az országban. Sajnos mi sem maradtunk ki az égi "áldás" hatásaiból. Sok szőlőt hagytunk kint a tőkéken, mert október elejére a fürtök olyan állapotba kerültek a sokféle gombabetegségtől, hogy számunkra elfogadható minőségű bor készítésére alkalmatlanok voltak.
Számos pincészetnél a Sárgamuskotály vált menthetetlenné, de érdekes módon nálunk ez a fajta volt az, ami egészen jól viselte ezt az időjárást. Az okokat abban látjuk, hogy aránylag magas és rendkívül meredek a tokaji Malomfeli-dűlőben lévő ültetvényünk fekvése, igen jól járja a szél, ami hamar felszárítja a nedvességet, így a gombák szaporodásának nem kedveznek a körülmények. De segített a gondos zöldmunka, a levegősen hagyott lombfal is. Persze így se tudtunk róla annyit szüretelni, mint egy jobb évben, nagyon precíz válogatással mindössze 700 palacknyi borra elegendő alapanyag került a ládákba. A 22 fokos tiszta must cukortartalmát egészen a végéig erjesztettük, így egy kissé szokatlanul magas alkoholtartalmú (14%), csontszáraz, az évjáratra jellemző élénkebb savú, de rendkívül illatos és ízgazdag bort rejtenek most a palackok. Hírlevélben értesítést kapsz az elővételi lehetőségről is. Feliratkoztál már?
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
kategóriák
All
Régebbiek
January 2024
|