Két nehéz, a pandémia miatt korlátozott és beszűkült év után, 2022-ben sem keveredtünk más, ismeretlen utakra, mint amikre négy évtizeddel ezelőtt léptünk: szőlészkedtünk, borászkodtunk és vendégeket fogadtunk.
Leegyszerűsíthetjük ennyire is, de e három fő tevékenységünk további sok kis puzzledarabkából áll össze, amit néha könnyebben, néha nehezebben rakunk a helyére. De eddig még egyszer sem adtuk fel a kirakóst, mert mindig izgalmas ez a játék! Nézzük most egy kicsit részletesebben a tavalyi tablót!
0 Comments
Milyen lesz az idei termés? Nem ritkán már január elején megkapom a kérdést, amire diplomatikusan annyit szoktam mondani, majd meglátjuk, ha leszedtük. Most, augusztus végén egyre közelebb vagyunk a válasszal. Olvasd el folyamatosan frissülő szüreti beszámolónkat!
A száraz szamorodni manapság egy szűk rajongótáborral rendelkező tokaji bortípus. Mitől lett rétegbor? Mik az előírások, milyen alapanyagból készítik és hogyan érlelik a borászok, hogyan viszonyulnak hozzá a fogyasztók? Ebben a cikkünkben ezekre a kérdésekre próbálunk válaszokat adni.
Legutóbbi sétánkkor Szent Jánostól Szent Jánosig jutottunk. Azóta sok minden történt, és a főtér, hivatalos nevén Kossuth tér is átalakulás előtt áll. A tervek szerint április végére elkészülnek a felújítással, és ígérem, beszámolok róla, milyen lett a végeredmény.
A télre sokan úgy gondolnak, mint egy elkerülhetetlen rossz időszak, amit át kell vészelni. Nem tehetünk ellene semmit, nem kerülhetjük el; csendben túl kell esni ezen a sötét, komor, depresszív évszakon, hogy újra örülhessünk a tavasznak. A fanatikus pergető horgászok számára azonban ez nem így van. A december, január és a február a legjobb időszak hazai vizeink egyik legnemesebb ragadozóhalának kergetésére; ez az igazi plasztikcsali süllőzés ideje!
Csupán néhány népcsoport, a magyarok, a keleti szlovákok é néhány nyelvjárásukban a ruszinok használják Jézus Krisztus születésének ünnepére a Karácsony kifejezést. Egyes feltevések szerint az inkarnáció (megtestesülés) szóból ered ennek az ünnepünknek a neve, más feltételezések alapján a szláv „korcun” fordul, lép (téli napforduló) szóból ered az ünnep neve. Bármelyik feltételezés is igaz, talán ez az egyik szívünkhöz legközelebb eső ünnep.
Mi történt karácsonykor? Tokaj-Hegyalja sok szempontból különleges borvidék. Egyedi termőhelyek, helyi szőlőfajták, sajátos borkategóriák, vaskos történelem, de ami miatt még kiváltságos a világ borvidékei közt, az az a tény, hogy itt a borokon keresztül igazán markáns különbségeket mutat egyik és másik év. A mindennapi bormodor egyik tipikus vesszőparipája az “évjáratozás”, amiben a laikus fogyasztó természetesen nehezen igazodik el, pláne sok év távlatában, mi azonban segítünk! Mitől lesz jó vagy rossz egy évjárat? Melyek voltak az elmúlt tíz év legjobbjai? Érdemes-e ezeket a borokat gyermekünk 18. születésnapjáig megőrizni: ezekről lesz szó a mai cikkben.
A köztudatban az ősz valami végét jelzi; a szabadság, a nyaralás és a nyár alkonyát hozza el. Ám, az iskola mellett a folyókon is új „időszámítás” kezdődik, hiszen az első hűvös éjjelek, és a rohamosan eső vízhőfok maga után vonja a ragadozó halak kapókedvének robbanásszerű emelkedését is. A halak zöme tudatosan készül a télre, és a változó időjárással párhuzamosan változás veszi kezdetét a halak viselkedésében és étvágyában is. Aki horgászként Tokajba érkezik ebben az időszakban, annak nem érdemes kihagynia a kivételes lehetőségeket, amiket a Tisza és a Bodrog kínál.
A Furminthoz hasonlóan valószínűleg természetes kereszteződéssel létrejött, régi magyar szőlőfajta. A genetikai vizsgálatok alapján egyik szülője a Furmint. Első írásos említése Tokaj-Hegyaljáról, 1723-ból való. Nevét valószínűleg onnan kapta, hogy levelének alakja kissé emlékeztet a hársfáéra, ez az elnevezés más nyelvekben is megjelenik (francia “Feuille de Tilleul”, német “Lindenblättrige”). Érdekes egybeesés, hogy borának illata szintén gyakran emlékeztet a hársmézre. Hagyományosan a Furminttal vegyesen, egyharmad arányban ültették, annak kemény, savasabb karakterű, visszafogottabb illatú borának lágyításásra, az aromavilág gazdagítására szolgált.
Bár genetikai vizsgálatokkal még nem igazolódott, a szőlőfajták kutatói, az ampelográfusok többsége egyetért abban, hogy a romániai “Grasă” (román “kövér”), vagy “Grasă de Cotnari” és a Kövérszőlő egy és ugyanazon fajta. Bár ezzel az elnevezéssel csak a XIX. századtól kezdve találkozhatunk a tokaji fajták felsorolásánál, szakemberek szerint a Kövérszőlő megegyezik a “Fejérszőlővel”, mely már a XVII. századi szövegekben felbukkan.
A Tokaji Borvidék három elterjedtebb szőlőfajtája, a Furmint, a Hárslevelű és a Sárgamuskotály születésését valószínűleg véletlen, több száz, talán ezer évvel ezelőtti természetes kereszteződésnek köszönheti, a lehetséges szülőjelöltekre a modern genetikai vizsgálatok segíthetnek rámutatni. A kisebb területen termesztett Zéta szülőfajtái azonban bizonyosan ismertek: a Furmint és a Bouvier keresztezésével állították elő Dr. Király Ferenc és munkatársai 1951-ben Pécsett, a Zengő, a Zenit és a Zeusz “féltestvére”.
Bár muskotály (Muscat és társai) elnevezéssel több mint 200 fajtát illetnek a világban, jó részük nincs rokonságban a Sárgamuskotállyal, az Alexandriai- és Ottonel muskotállyal. A rokon fajták között azonban ősi származását, elterjedtségét és intenzív illatát tekintve is a Sárgamuskotály az abszolút első.
Programok Tokajban és a HímesudvarbanRégi ötletünk és folyamatosan dédelgetett vágyunk volt, hogy egy Tokajban megrendezett boros rendezvényen ne a város főterére, fabódék közé koncentráljuk az embereket, mindezt megtámogatva folyamatos nagyszínpadi koncertekkel, lehetetlenné téve az eszmecserét a borász és vendége között, hanem - mint sok más helyen (pl. Etyek, Mád, Erdőbénye) - hívjuk a Borbarátokat inkább a pincékbe, kertekbe, ahol autentikus környezetben kóstolhatnak, beszélgethetnek, belekóstolhatnak a helyi gasztronómiába és akár egy kisebb koncertet is személyes közelségben élvezhetnek a vendéglátóikkal együtt. Ezt itt helyben eddig soha nem támogatták a döntéshozók. Érdekes módon a vírushelyzet segítette elő, hogy - elrugaszkodva a megszokottól - most sok helyszínen oszlanak el a programok, szinte minden pincészet, étterem készült saját ötletekkel, fellépőkkel. Reméljük, mindenki megtalálja a kedvenc helyeit, kedvenc ízeit és ízlésének megfelelő zenei stílust! Gyertek, sétáljatok, kóstoljatok, érezzétek jól magatokat! Pénteken 17:00 órától a Hegyalja Folk formáció lesz a vendégünk. A zenekar 2015 második felében alakult hegyaljai muzsikusokból. Kezdetben a hagyományos - elsősorban moldvai - népzene, valamint a rockzene ízléses ötvözésével kísérletezve alakították ki repertoárjukat, azonban az utóbbi időben egyre több versfeldolgozást is játszik a csapat.
A koncert után sem pihenünk, mert átköltözünk a szomszédos Rákóczi pincébe, ahol egy zenés borkóstolón mutatjuk be 2 borunkat tokaji borásztársaink társaságában. Az esemény részleteit itt találod. Szombaton délelőtt 10-től egy all inkluzív dűlőtúrára invitálunk a Szerelmi pincesorról indulva két pincészetbe bekukkantva, majd kellemes órákat töltve az impozáns 50 ha-os Hétszőlő birtokon tokaji borászokkal. A túrát egy 3fogásos ebéddel zárjuk a belvárosi LaBor Bisztróban. A programra itt tudsz jelentkezni. Szombat délutánjára Csurkulya József cimbalmos barátunkat hívtuk meg egy kerti koncertre, aki már nem először vendégeskedik nálunk. A Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett művész műsorában több zenei stílus keveredik és váltakozik, így mindenki számára érdekessé, befogadhatóvá és élvezhetővé válnak a kellemes és összetéveszthetetlen hangú hangszeren megszólaltatott dallamok és ritmusok. FONTOS! A jelenlegi szabályok szerint a kertben nincs szükség védettségi igazolványra, eső esetén viszont a borozóba szorulunk és oda csak ennek birtokában tudsz beülni!
Szombaton egész nap - a koncert alatt is - a Kisfalucska Udvarház és Bisztró biztosítja a gasztronómiai élményt, úgymint: harangodi és gesztelyi mangalicasonka, szalámi, kolbász, zempléni sajtok, fonnyasztott kápia paprika, roppanós kornichon, friss cipófalatok... Szeretettel várunk! |
kategóriák
All
Régebbiek
January 2023
|