HIMESUDVAR
  • BOROZZ!
    • Tokaji birtokunk
    • Rólunk mondták
    • Fotóalbum
  • GYERE!
    • Borkóstolás és birtoklátogatás Tokajban
    • Árlista
    • Kapcsolat
  • SHOP!
  • DROPS!
    • DROPS - magyar
    • DROPS - english
  • TOKAJ!
    • I love Tokaj
    • Tokaji programok
    • Tokaj-Hegyalja
    • Tokaj-hegyaljai programok
  • WELCOME!
    • Wine tasting and wine tour in Tokaj
    • english
    • polski
    • español
    • deutsch
    • français
    • по-русски
    • italiano
    • 中文
    • 한국의
    • 日本語

A TOKAJI KABAR TÖRTÉNETE

6/8/2023

0 Comments

 
Picture
Picture
Kneip Antal / Szőlészeti Kutatásvezető

A KABAR SZŐLŐFAJTA EREDETE

A Tokaji borvidék hat engedélyezett szőlőfajtája között a Zéta mellett egy másik keresztezéses nemesítéssel előállított fajtát is találunk, ez pedig a Kabar. Nézzük most születésének körülményeit!
A korábban Tarcal 10 néven lajstromozott fajtajelölt anyaként a Bouvier, apaként, azaz pollenadóként a Hárslevelű 1007-es klónjának felhasználásával született 1967-ben Tarcalon az Országos Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet Kísérleti telepén (ma: Tokaji Kutatóintézet). A nemesítés Brezovcsik László és Szakolczay Gáborné nevéhez fűződik, az összehasonlító értékelést Marcinkó Ferenc, Baracskai László és Éles Sándorné folytatta, 1995-ben próbatermesztési engedélyhez, majd 2005-ben állami elismeréshez juttatva a Kabart. Nevét a honfoglalás előtt a magyarokhoz csatlakozó kazárok egyik törzséről kapta. Mint a Zéta kapcsán már írtunk róla, a Bouvier elsősorban korai érése miatt lett kiválasztva, nemesítési célként a Hárslevelűhöz hasonló karakterű, de mennyiségi és minőségi szempontból nagyobb biztonsággal termeszthető fajta előállítását tűzték ki. 
Picture
Érett Kabar fürtök
De hogyan is történik két szőlőfajta ivaros keresztezése?

A Kabar esetében az anyanövényen (Bouvier) megjelölt virágzati fürtök egyedi virágairól a virágzás kezdete előtt 4-5 nappal csipesszel leszedték a pártasapkát és a portokokat - ezt hívják kasztrálásnak. Ezt követően a fürtöket celofán zacskóval fedték be, az idegen beporzás elkerülése végett. Az apa tőke (Hárslevelű) porzásra kiválasztott fürtjeit is celofánzacskóval burkolták be, hogy idegen virágpor ne kerülhessen rá.
Elég rövid időszak állt rendelkezésre az ivaros keresztezés végrehajtására, azaz a megfelelő megtermékenyítésre, mivel a Bouvier virágzása kissé korábbi, mint a Hárslevelűé. 
Az apa fürtök teljes virágzásakor gyűjtötték be a pollent és ezzel porozták be az anyatőke fürtjeit, amikor a virágok bibéinek nagy részén a szekrétumcseppek megjelenését tapasztalták. A megtermékenyülést követően, a bogyók fejlődését látva, a celofán zacskót tüll zacskóra cserélték, hogy a fürtök szellőzzenek, de a kártevőktől és a kórokozóktól védve legyenek. A fürtök beérését követően szedték ki a magvakat a bogyókból és tisztítást, szárítást követően tárolásra kerültek magvetésig.
Tavasszal a magok sorszámot kaptak és előkészítés után magágyba vetették őket. Gondos ápolás után megjelentek a kis növénykék és megkezdték magonc életüket. A második évben már magonctáblába kerültek, ahol elkezdődött a megfigyelés folyamata. Termőre fordulást követően (3-4 év) elkezdődött a tőkék egyedi értékelése, hiszen az öröklődött tulajdonságok magonként változnak. Az értékei alapján a 62-es sorszámú elvetett magból fejlődött tőke került kiválasztásra, ez lett a Tarcal 10. A tőkéről megkezdték a vegetatív szaporítást (zöldoltás, majd fásoltás), miután mikroparcellában, majd összehasonlító fajtakísérletben folyt tovább az értékelés.
Picture
A szőlővirág részei 1.
Picture
A szőlővirág részei 2.
​A fajta jellegzetes sötét lombozatával tűnik ki az ültetvényben. Növekedési ereje közepes, fürtmérete a Hárslevelűnél kisebb, átlagosan 130-140 gramm, viszont örökölte annak viszonylagos peronoszpóra- és lisztharmat-érzékenységét. Fagymentes fekvésben javasolható telepítése. Magas beérési mustfokkal (nem ritkán 22-23 magyar mustfok), a Hárslevelűnél átlagosan 10-14 nappal korábban szüretelhető. Bora illat- és zamatgazdag, savösszetétele finom, a szüreti időpont gondos megválasztásával harmonikus a savérzet és az édesség-érzet viszonya.
Picture
Kabar ültetvény Tokajban - Péter pince
​Jelenleg a Tokaji borvidék legkisebb felületen termesztett szőlőfajtája, termőterülete 2016-ban hozzávetőleg 21 hektár volt, 2021-ben 27,43 hektár, mely dinamikus növekedésnek tekinthető. Több borászat is felismerte a Kabarban rejlő értékeket, a viszonylag korai, biztonságos szüret lehetőségét, valamint kedvező töppedést és aszúsodást. A Zétához hasonlóan egész fürtök egyenletes aszúsodása is előfordul, mely megkönnyíti a botritizálódott bogyók válogatását. Kis számban ugyan, de készülnek belőle száraz és édes fajtaborok, emellett késői szüretelésű és nemesen rothadt szőlőből készült borkülönlegességekben fordul elő házasítási partnerként, aszú-alapként. Kis felületen más borvidékeinken is létesültek ültetvényei.

Kneip Antal-Várhelyi Péter

Felhasznált irodalom: 
Éles Sándorné - Bihari Zoltán (SZŐLŐ-LEVÉL 2017/2). Ötven éves a Kabar! in: Aktuális kutatások a Tokjai Borvidéken 2016-2017. Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Nonprofit Kft., Tarcal.  
FURMINT
HÁRSLEVELŰ
SÁRGAMUSKOTÁLY
KÖVÉRSZŐLŐ
ZÉTA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Picture

    kategóriák

    All
    Aszú
    Bor
    Boriskola
    Édes
    Édes
    Előjegyzés
    Foltos
    Fordítás
    Fotók
    Furmint
    Hal
    Hárslevelű
    Kabar
    Karácsony
    Kedvezmény
    Kövérszőlő
    Kutatóintézet
    Nyeremény
    Peca
    Program
    Sárgamuskotály
    Szamorodni
    Száraz
    Szőlő
    Teszt
    Tisza
    Vélemény
    Zéta

    Régebbiek

    February 2025
    January 2025
    December 2024
    November 2024
    January 2024
    December 2023
    August 2023
    July 2023
    January 2023
    December 2022
    August 2022
    May 2022
    March 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    September 2021
    August 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    September 2019
    June 2019
    May 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    July 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    September 2017
    August 2017
    June 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    September 2016
    June 2016
    May 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015

    RSS Feed


    DROPS - LEVELEK A PINCÉBŐL

Kérem a leveleket!

    DROPS - LETTERS FROM THE CELLAR

I want to read about Tokaj!

WELCOME

english
deutsch
polski
日本語
français
español
​
한국의
по-русски
italiano
​中文

TOKAJ

Borkóstoló programok
Térkép hozzánk
Tokaj ajánló
Tokaji programok
Tokaj borvidék
Borvidéki programok
Borásznapló
​Tokaj térkép
​Dolgozz velünk!

VÁSÁRLÁS

Webshop
Rendelj e-mailben!
Rendelj telefonon!
Pincészetben
Termékek
Garancia+

KALEIDOSCOPE
FOLTOS
​
GOLD

HIVATALOS

ÁSZF
Adatkezelés
Elállási nyilatkozat
Tokaji Hímesudvar Bt.
3910 Tokaj, Bem út 2. 
+3647352416
​+36202222301
himesudvar(kukac)himesudvar(pont)hu 
© Copyright 2000-2024

​Nyitva minden nap 10-18 
-
Open every day 10-18
  • BOROZZ!
    • Tokaji birtokunk
    • Rólunk mondták
    • Fotóalbum
  • GYERE!
    • Borkóstolás és birtoklátogatás Tokajban
    • Árlista
    • Kapcsolat
  • SHOP!
  • DROPS!
    • DROPS - magyar
    • DROPS - english
  • TOKAJ!
    • I love Tokaj
    • Tokaji programok
    • Tokaj-Hegyalja
    • Tokaj-hegyaljai programok
  • WELCOME!
    • Wine tasting and wine tour in Tokaj
    • english
    • polski
    • español
    • deutsch
    • français
    • по-русски
    • italiano
    • 中文
    • 한국의
    • 日本語