A Tokaji borvidék hat engedélyezett szőlőfajtája között a Zéta mellett egy másik keresztezéses nemesítéssel előállított fajtát is találunk, ez pedig a Kabar. Nézzük most születésének körülményeit! A korábban Tarcal 10 néven lajstromozott fajtajelölt anyaként a Bouvier, apaként, azaz pollenadóként a Hárslevelű 1007-es klónjának felhasználásával született 1967-ben Tarcalon az Országos Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet Kísérleti telepén (ma: Tokaji Kutatóintézet). A nemesítés Brezovcsik László és Szakolczay Gáborné nevéhez fűződik, az összehasonlító értékelést Marcinkó Ferenc, Baracskai László és Éles Sándorné folytatta, 1995-ben próbatermesztési engedélyhez, majd 2005-ben állami elismeréshez juttatva a Kabart. Nevét a honfoglalás előtt a magyarokhoz csatlakozó kazárok egyik törzséről kapta. Mint a Zéta kapcsán már írtunk róla, a Bouvier elsősorban korai érése miatt lett kiválasztva, nemesítési célként a Hárslevelűhöz hasonló karakterű, de mennyiségi és minőségi szempontból nagyobb biztonsággal termeszthető fajta előállítását tűzték ki. De hogyan is történik két szőlőfajta ivaros keresztezése? A Kabar esetében az anyanövényen (Bouvier) megjelölt virágzati fürtök egyedi virágairól a virágzás kezdete előtt 4-5 nappal csipesszel leszedték a pártasapkát és a portokokat - ezt hívják kasztrálásnak. Ezt követően a fürtöket celofán zacskóval fedték be, az idegen beporzás elkerülése végett. Az apa tőke (Hárslevelű) porzásra kiválasztott fürtjeit is celofánzacskóval burkolták be, hogy idegen virágpor ne kerülhessen rá. Elég rövid időszak állt rendelkezésre az ivaros keresztezés végrehajtására, azaz a megfelelő megtermékenyítésre, mivel a Bouvier virágzása kissé korábbi, mint a Hárslevelűé. Az apa fürtök teljes virágzásakor gyűjtötték be a pollent és ezzel porozták be az anyatőke fürtjeit, amikor a virágok bibéinek nagy részén a szekrétumcseppek megjelenését tapasztalták. A megtermékenyülést követően, a bogyók fejlődését látva, a celofán zacskót tüll zacskóra cserélték, hogy a fürtök szellőzzenek, de a kártevőktől és a kórokozóktól védve legyenek. A fürtök beérését követően szedték ki a magvakat a bogyókból és tisztítást, szárítást követően tárolásra kerültek magvetésig. Tavasszal a magok sorszámot kaptak és előkészítés után magágyba vetették őket. Gondos ápolás után megjelentek a kis növénykék és megkezdték magonc életüket. A második évben már magonctáblába kerültek, ahol elkezdődött a megfigyelés folyamata. Termőre fordulást követően (3-4 év) elkezdődött a tőkék egyedi értékelése, hiszen az öröklődött tulajdonságok magonként változnak. Az értékei alapján a 62-es sorszámú elvetett magból fejlődött tőke került kiválasztásra, ez lett a Tarcal 10. A tőkéről megkezdték a vegetatív szaporítást (zöldoltás, majd fásoltás), miután mikroparcellában, majd összehasonlító fajtakísérletben folyt tovább az értékelés. A fajta jellegzetes sötét lombozatával tűnik ki az ültetvényben. Növekedési ereje közepes, fürtmérete a Hárslevelűnél kisebb, átlagosan 130-140 gramm, viszont örökölte annak viszonylagos peronoszpóra- és lisztharmat-érzékenységét. Fagymentes fekvésben javasolható telepítése. Magas beérési mustfokkal (nem ritkán 22-23 magyar mustfok), a Hárslevelűnél átlagosan 10-14 nappal korábban szüretelhető. Bora illat- és zamatgazdag, savösszetétele finom, a szüreti időpont gondos megválasztásával harmonikus a savérzet és az édesség-érzet viszonya. Jelenleg a Tokaji borvidék legkisebb felületen termesztett szőlőfajtája, termőterülete 2016-ban hozzávetőleg 21 hektár volt, 2021-ben 27,43 hektár, mely dinamikus növekedésnek tekinthető. Több borászat is felismerte a Kabarban rejlő értékeket, a viszonylag korai, biztonságos szüret lehetőségét, valamint kedvező töppedést és aszúsodást. A Zétához hasonlóan egész fürtök egyenletes aszúsodása is előfordul, mely megkönnyíti a botritizálódott bogyók válogatását. Kis számban ugyan, de készülnek belőle száraz és édes fajtaborok, emellett késői szüretelésű és nemesen rothadt szőlőből készült borkülönlegességekben fordul elő házasítási partnerként, aszú-alapként. Kis felületen más borvidékeinken is létesültek ültetvényei.
Kneip Antal-Várhelyi Péter Felhasznált irodalom: Éles Sándorné - Bihari Zoltán (SZŐLŐ-LEVÉL 2017/2). Ötven éves a Kabar! in: Aktuális kutatások a Tokjai Borvidéken 2016-2017. Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Nonprofit Kft., Tarcal.
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
kategóriák
All
Régebbiek
January 2024
|