Bár genetikai vizsgálatokkal még nem igazolódott, a szőlőfajták kutatói, az ampelográfusok többsége egyetért abban, hogy a romániai “Grasă” (román “kövér”), vagy “Grasă de Cotnari” és a Kövérszőlő egy és ugyanazon fajta. Bár ezzel az elnevezéssel csak a XIX. századtól kezdve találkozhatunk a tokaji fajták felsorolásánál, szakemberek szerint a Kövérszőlő megegyezik a “Fejérszőlővel”, mely már a XVII. századi szövegekben felbukkan. A romániai Cotnari környékén szintén több száz év óta termesztik. Itt három változatát is leírták: a sárgás, illetve zöldesebb bogyószínűt, illetve a ropogós bogyóhéjút. Ez a változatosság Cotnari térségére utalhat, mint a Kövérszőlő lehetséges szülőhelye. Egy romániai monda szerint III. István moldvai fejedelem Mátyás királynál járt vendégségben Gyulafehérváron, ahol annyira lenyűgözte a megkóstolt Kövérszőlő bor, hogy már vesszőivel tért haza a fajta meghonosítása céljából. Egy másik történet szerint a Kövérszőlőt a XV. század végén a német Gutnar vitte magyar területről Cotnari térségébe, ahol nevét adta a szőlőket telepítő falunak (Gutnar-Kotnar). Nagyméretű, sötétzöld, mélyen fogazott leveleiről, hatalmas (kövér) bogyóiról és nagy fürtjeiről könnyen felismerhető. Hónaljhajtásai erőteljesen növekednek, külön odafigyelést kíván, hogy a fürtök körül ne váljék túlságosan sűrűvé a lombozat, mely lassíthatja az érést és növeli a gombás betegségek, illetve éréskor az ecetesedés kockázatát. Utóbbi megjelenését fokozza, hogy a darazsak, vaddisznók is szívesen megkóstolják a könnyen felszakadó héjú érett bogyókat. A Furmintnál egy-két héttel korábban érik, száraz bor készítéséhez általában szeptember végén-október elején szüretelhető. A Tokaji Kutatóintézet vizsgálatai szerint olyan régi, fehérbort adó szőlőfajtákkal összehasonlítva, mint a Gohér változatai, a Balafánt vagy a Fehér járdovány, a száraz Kövérszőlő karaktere és minősége ért fel leginkább a Furmintéhoz. A korábbi századokban valószínűleg annak is köszönhette népszerűségét Tokaj-Hegyalján, hogy a nemesrothadáson átesve igen nagyméretű, kiváló minőségű, gazdag ízű, “zsíros” aszúszemek szüretelhetőek a Kövérszőlő tőkéiről, illetve ez az ízgazdagság az édes borkülönlegességeit is jellemzi. Sokan frissen fogyasztva, csemegeszőlőként is kedvelik nagy, dekoratív bogyóit, bár vékony héja miatt rosszul szállítható, könnyen felreped. Romániában több mint 400 hektáron termesztik, elsősorban a moldovai dombvidéki borvidékhez tartozó tizenkét “hegyalja”, azaz körzet közül a már említett Cotnari térségében, másodsorban a havasalföldi és olténiai borvidéken, Dealu Mare térségében. Száraz, félédes, édes és késői szüretelésű borok is készülnek terméséből. A Tokaji Borvidéken a filoxéravészig igen fontos fajta, majd szinte teljesen eltűnt a szortimentből. Az 1990-es években jelennek meg kisebb telepítései, napjainkban kicsivel több, mint 50 hektáron (a borvidék alig 1%-án) termesztik, borát 1998-tól lehet újra Tokaji névvel címkézni. 2020. Tokaji Kövérszőlő, szárazszáraz | dry / 0,75l alkohol | alcohol: 11,94% maradékcukor | residual sugar: 8,4 g/l sav | acidity: 7,6 g/l készült | bottled: 980 palack | bottles nébih engedélyszám: IHZG egységár: 5334,-HUF/liter 2015 óta készítünk száraz bort is ebből a nagyon ritka tokaji szőlőfajtából. A visszajelzések arra biztatnak minket, hogy ne szakítsuk meg ezt a szokásunkat, így íme itt a 2020-as évjárat! Szeptember végén szüreteltük a szépen beérett szőlőfürtöket. Az erjedés tölgyfardóban, lassan, nyugodtan zajlott le és a tisztítási műveletek után a bor további 3 hónapot töltött még hordóban. Ízben vastag, komplex, inkább fűszeres, kissé ásványos, citrusos. Illatban halvány fúszeresség, körte és őszibarack. Érdekességek a Kövérszőlőről itt! Utánvétes, banki átutalásos megrendeléshez kattints ide! BORTESZT | Borrajongó blog / 2021. július "Egy ritka, száraz iskolázású kövérszőlő. Visszafogott fehér húsú gyümölcsös, őszibarackos illat, enyhe trópusi érintéssel. Gömbölyded, finom szövésű korty fogad szájban, a savak és a maradékcukor szépen kiegyensúlyozzák egymást. Ízében őszibarack, körte, fehér húsú gyümölcsök, egy kevés citrus és fűszer" 2014. Tokaji Kövérszőlő, késői szüretédes | sweet 0,375l Malomfeli dűlő | single vineyard alkohol | alcohol: 11% maradékcukor | residual sugar: 130 g/l sav | acidity: 6,5 g/l készült | bottled: 1619 palack | bottles Túlérett, töppedt, aszúsodott fürtökből válogatott alapanyag. 14 hónap fahordós érlelés. "5 puttonnyi" maradékcukor. Érdekességek a Kövérszőlőről itt. BORTESZT | Borrajongó blog / 2021 július "Túlérett, aszúsodott fürtökből készült, 14 hónap hordós érleléssel, lényegében szamorodni technológiával, 130 g/l a maradékcukor. Fejlett, szépen érő illatában aszalt gyümölcsök, datolya, birsalma, egy kevés dió. A korty dús és koncentrált, finoman krémes, de van benne tartás is a sok maradékcukor mellett. Aszalt gyümölcsök, birsalma, datolya, füge, pici dió színezi, határozott botrytises karakter érezhető ízben is." BORTESZT | Ripka Gergely-Tokaj Guide / 2020. június "Nehéz év, zseniális bor. Akik régóta figyelgetik a tokaji évjáratokat, azok talán tudják, hogy 2010 és 2014 is okozott TokajSweet vonalon meglepetéseket: az aszúzás után, ami fenn maradt és nem rohadt le, az olyan koncentrált, szárazanyagban oly gazdag édes alapanyaggá tudott válni (az esős évjáratok tápanyagforgalma révén), ami szárazabb, melegebb években lehetetlen. Almás, birses, körtés, érett gyümölcsös aromák, egyedi illat. Ízben is megvan az érettség, magas cukra azonban repíti, hosszú, vastag és nagyon gazdag bor (extrakt). Eszméletlenül komplex, vastag korty, utóízben az aszalt gyümölcsök mellett kávéval. Extrém bor, de jó, hogy ilyesmi is megtapasztalható önálló tételként. 7" BORTESZT | Debreceni Borozó / 2017. december "Nagyon halvány szalmasárga szín, citrus, barack, köszméte, vaj az illatában, szép kerek sav és édesség, közepes test, a korty zamatos, gyümölcsös, közepesen hosszú." 84 pont Rendelj egy kartonnal -10% kedvezménnyel itt! Utánvétes, banki átutalásos megrendeléshez kattints ide! Olvasd el a többi tokaji szőlőfajta eredetét is!
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
kategóriák
All
Régebbiek
May 2022
|