Bár genetikai vizsgálatokkal még nem igazolódott, a szőlőfajták kutatói, az ampelográfusok többsége egyetért abban, hogy a romániai “Grasă” (román “kövér”), vagy “Grasă de Cotnari” és a Kövérszőlő egy és ugyanazon fajta. Bár ezzel az elnevezéssel csak a XIX. századtól kezdve találkozhatunk a tokaji fajták felsorolásánál, szakemberek szerint a Kövérszőlő megegyezik a “Fejérszőlővel”, mely már a XVII. századi szövegekben felbukkan. A romániai Cotnari környékén szintén több száz év óta termesztik. Itt három változatát is leírták: a sárgás, illetve zöldesebb bogyószínűt, illetve a ropogós bogyóhéjút. Ez a változatosság Cotnari térségére utalhat, mint a Kövérszőlő lehetséges szülőhelye. Egy romániai monda szerint III. István moldvai fejedelem Mátyás királynál járt vendégségben Gyulafehérváron, ahol annyira lenyűgözte a megkóstolt Kövérszőlő bor, hogy már vesszőivel tért haza a fajta meghonosítása céljából. Egy másik történet szerint a Kövérszőlőt a XV. század végén a német Gutnar vitte magyar területről Cotnari térségébe, ahol nevét adta a szőlőket telepítő falunak (Gutnar-Kotnar). Nagyméretű, sötétzöld, mélyen fogazott leveleiről, hatalmas (kövér) bogyóiról és nagy fürtjeiről könnyen felismerhető. Hónaljhajtásai erőteljesen növekednek, külön odafigyelést kíván, hogy a fürtök körül ne váljék túlságosan sűrűvé a lombozat, mely lassíthatja az érést és növeli a gombás betegségek, illetve éréskor az ecetesedés kockázatát. Utóbbi megjelenését fokozza, hogy a darazsak, vaddisznók is szívesen megkóstolják a könnyen felszakadó héjú érett bogyókat. A Furmintnál egy-két héttel korábban érik, száraz bor készítéséhez általában szeptember végén-október elején szüretelhető. A Tokaji Kutatóintézet vizsgálatai szerint olyan régi, fehérbort adó szőlőfajtákkal összehasonlítva, mint a Gohér változatai, a Balafánt vagy a Fehér járdovány, a száraz Kövérszőlő karaktere és minősége ért fel leginkább a Furmintéhoz. A korábbi századokban valószínűleg annak is köszönhette népszerűségét Tokaj-Hegyalján, hogy a nemesrothadáson átesve igen nagyméretű, kiváló minőségű, gazdag ízű, “zsíros” aszúszemek szüretelhetőek a Kövérszőlő tőkéiről, illetve ez az ízgazdagság az édes borkülönlegességeit is jellemzi. Sokan frissen fogyasztva, csemegeszőlőként is kedvelik nagy, dekoratív bogyóit, bár vékony héja miatt rosszul szállítható, könnyen felreped. Romániában több mint 400 hektáron termesztik, elsősorban a moldovai dombvidéki borvidékhez tartozó tizenkét “hegyalja”, azaz körzet közül a már említett Cotnari térségében, másodsorban a havasalföldi és olténiai borvidéken, Dealu Mare térségében. Száraz, félédes, édes és késői szüretelésű borok is készülnek terméséből. A Tokaji Borvidéken a filoxéravészig igen fontos fajta, majd szinte teljesen eltűnt a szortimentből. Az 1990-es években jelennek meg kisebb telepítései, napjainkban kicsivel több, mint 50 hektáron (a borvidék alig 1%-án) termesztik, borát 1998-tól lehet újra Tokaji névvel címkézni. Olvasd el a többi tokaji szőlőfajta eredetét is!
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
kategóriák
All
Régebbiek
January 2024
|