HIMESUDVAR
  • BOROZZ!
    • Tokaji birtokunk
    • Rólunk mondták
    • Fotóalbum
  • GYERE!
    • Borkóstolás és birtoklátogatás Tokajban
    • Árlista
    • Kapcsolat
  • SHOP!
  • DROPS!
    • DROPS - magyar
    • DROPS - english
  • TOKAJ!
    • I love Tokaj
    • Tokaji programok
    • Tokaj-Hegyalja
    • Tokaj-hegyaljai programok
  • WELCOME!
    • Wine tasting and wine tour in Tokaj
    • english
    • polski
    • español
    • deutsch
    • français
    • по-русски
    • italiano
    • 中文
    • 한국의
    • 日本語

SZÜRET TOKAJBAN 2022.

30/8/2022

0 Comments

 
Picture
Picture
Várhelyi Péter / Hímesudvar

SZÜRETI NAPLÓ TOKAJBÓL

Milyen lesz az idei termés? Nem ritkán már január elején megkapom a kérdést, amire diplomatikusan annyit szoktam mondani, majd meglátjuk, ha leszedtük. Most, augusztus végén egyre közelebb vagyunk a válasszal. Olvasd el folyamatosan frissülő szüreti beszámolónkat!
Az idei évben szokás szerint március végére lettünk készen a metszéssel, ami ezen az éven hidegebb volt, mint a február és a későbbiekben is jellemző hűvös tavasz a növényben is kis késést okozott. Aztán a forró és aszályos nyár alatt a szőlő utolérte magát, sőt az érés annyira felgyorsult, hogy minden idők legkorábbi szüreti kezdését eredményezte. A szárazság főleg a napégette déli oldalakon okozott gondot, ahol a vízhiány legyengítette a tőkéket, aminek apró bogyóméret lett az eredménye, ami a legkézzelfoghatóbban természetesen a must mennyiségén realizálódik a szőlősgazdáknál.
A szokatlan sivatagi körülmények nálunk 3 ok miatt nem voltak látványosan észrevehetők:
  • Ültetvényünk észak-keleti fekvése
  • Az alattunk kanyargó Bodrog felszálló hajnali párája valamennyi vízhez segítette a szőlőt a leveleken és a bogyókon keresztül
  • A tavaly novemberben elvégzett talajlazítás miatt most sokkal több téli csapadékot kapott a gyökérzóna
Augusztus közepére csodálatosan telt, egészséges fürtökben gyönyörködhettünk. Így indultunk a szüretnek.
Zéta
Zéta augusztusban
Kövérszőlő
Kövérszőlő augusztusban
Sárgamuskotály
Sárgamuskotály augusztusban
Augusztus 30.
Mivel száraz bor készletünk jelentősen megcsappant, határozott célkitűzés volt, hogy minden fajtából szeretnénk készíteni egy-egy kisebb tételt száraz/félszáraz változatban is.
A hétfőre tervezett 
Zéta szüretelését egy vasárnap esti eső eltolta egy nappal, de kedd reggel már teljes harci díszben találkoztunk a szőlőben. A megelőző mérésekből is láttuk, hogy ez a fajta a legérettebb (21 mustfok), így ezzel kezdtünk. A száraz borokhoz egészséges (értsd. botritisztől mentes) alapanyagra van szükség, ennek fontosságát minden eligazításkor többször is elmondom, sőt azzal is bonyolítom a szüretelők életét, hogy nem sort szedünk (nem az a fontos, hogy egy sor le legyen szedve), hanem az eltervezett borhoz válogatjuk az alapanyagot, így mindig a sorvégekről szedjük le az első fürtöket, mert a határoló keresztutak nyitottsága miatt ezeket éri legjobban a napfény, ezek a legszebbek.
tokaj malomfeli dűlő
Mélygarázsunk
Picture
Sorvégeket szedünk
Picture
Zsuzsa odafigyel
Minden nap 130-140 láda (cca 2200 kg) szőlőt szedünk, egyrészt ennyi fér bele optimálisan a présbe, másrészt száraz borokból elég is egy-egy ilyen tétel. Ennyi adagot 6 ember tud kényelmesen, odafigyelve leszedni és 2 ember biztosítja a teli ládák kihordását a sorok közül, felpakolását a kocsira. Végül Laci fuvarozza be a szállítmányt a Hétszőlőbe, ahol már szintén nagyban zajlik a szüret, de mindig a megbeszéltek szerint, időben kipréselik a mi termésünket is.
Tokaj Zemplén
Szüreti panoráma a Zemplénnel
​Augusztus 31.
Szerdán reggel kiderült, hogy csütörtökre nem tudjuk összehozni a megfelelő létszámot, így egy hirtelen döntést követően inkább a meredek tetőn lévő, nehezebben bejárható Sárgamuskotályba álltunk, hogy azzal biztosan meglegyünk. 140 ládányi aranysárgára érett, 20,5 fokos szőlővel zártuk ezt a napot.
Tokaj szüret
Szorgosak
sárgamuskotály
Aranysárga muskotály
tokaj szüret
Vendégmunkás érkezett
Szeptember 1.
Csütörtökre 5 emberre fogyatkozott a létszám, de a 20 mustfoknál járó 
Kövérszőlő nagy fürtjei miatt szaporábban telnek a ládák és egy óra pluszmunkával sikerült ezen a napon is teljesíteni a tervezett mennyiséget. Mindeközben természetesen a mustokat is el kellett szállítani a Hétszőlőből a pincébe, ahol először tartályba kerültek, majd 2 napos ülepítés után az tiszta, átlátszó folyadékok bekerültek a helyükre, ahol 4-6 hét alatt borrá fognak erjedni. A Zéta és Kövérszőlő hordóban születik új formába, a Sárgamuskotály tartályban teszi majd ugyanezt.

Mivel a furmint később érik az előző 3 fajtánál, most 2-3 hét pihenőt, várakozást terveztünk és utána újult erővel belevágunk egy jó furmint szüretelésébe és természetesen kíváncsian és izgatottan várunk egy szép szeptemberi időt, hogy a kint maradt gyümölcs cukortartalma eléggé koncentrálódjon édes borok készítéséhez is.

Szeptember 5-11.
A mustok szépen, lassan erjedésnek indultak. A szőlő pihen. Így 7-én volt időm beiktatni a régen esedékes orrsövény műtétemet. Ébredésem után, 8-án és 9-én tetemes mennyiségű eső hullott.
Picture
Kicsit későn érkezett az eső
Picture
Szaglásjavító kezelés
Picture
Feszült várakozás
Szeptember 12-18.
Hűvösebbé és csapadékosabbá vált az időjárás, ami sajnos nem túl biztató a szőlő további érése, töppedése szempontjából. A tartósan, órákon keresztül beállt, hűvös, csepergős időszakok helyett jobbak lettek volna gyorsabban lejövő, rövidebb ideig tartó esők, amik után a kisütő nap felszárítja az ültetvényt és a fürtöket. De egyelőre nem ez van...

Szeptember 19-25.
Folyamatos terepszemle, fokolások, mérések. A 3 korai fajta sajnos nem nagyon mozdult előre, nagyon kellenének napsütéses, szeles nappalok... A Furmint és Hárslevelű viszont - ahogy számítottunk - lassan szedhető lesz száraz bornak. Megszületett a döntés, jövő héten újra szüret.
tokaj szőlőbirtok
Felhők
tokaji furmint
Furmint
Tokaji Zéta
Zéta
Szeptember 26-október 2.
Döntésünket megvétózta a hónap utolsó napjaira érkezett előrejelzés és mivel szinte minden napra esőt prognosztizált, így lefújtuk a szüretet. Ez esetben jól is tettük, mert szinte minden nap esett és ez kitartott a hétvégi Szüreti Napokon is. A szomorú idő ellenére sok vendég érkezett a városba és mi sem unatkoztunk, hiszen több, mint 400 látogatónk volt a hétvégén.
Október 4-6.
A hétvégi hajtás után hétfőn beiktattunk egy pihenőnapot, így kedd reggel egy adag száraz Furmintnak való szőlő válogatásával folytattuk a szüretet. Nem sokat mozdult előre a cukortartalom egy hónap alatt, de pont annyival, hogy éppen elegendő lesz egy kellemes alapborhoz.
Szerdán hasonló napunk volt, szintén Furmintot szedtünk egy kevés Hárslevelűvel, amiket majd egy száraz küvébe szánunk.
Csütörtökön a kint hagyott, aranysárgára érett Sárgamuskotályt szedtük le, ami már egy közepesen édes borhoz megfelelő lesz, de még nem tudjuk, hogy önállóan kerül majd palackba vagy szintén egy küvébe kerül. Ezek a kérdések majd a szüret és az erjedések végén fognak tisztázódni.
A következő hétre is maradt 3 napunk, amikor az erősen botrytizálódott Zétával, Kövérszőlővel és egy maradék Furminttal zárjuk majd az idei évet. Most abban bízunk, hogy néhány száraz, meleg, szeles nap felszárítja a fürtöket és kissé koncentrálja a bogyókat.
tokaj szüret 2022
Reggeli ládaosztás
tokaji sárgamuskotály
Sárgamuskotály
tokaj kövérszőlő
Kövérszőlő. Csúnya, de finom.
Október 11-13.
Egy ilyen hideg és csapadékos szeptember, mint az idei önmagában és bárki számára is lehangoló tudott lenni, de egy tokaji pincészet és borász életét meg egyenesen a depresszióba képes fordítani. A hónap utolsó hetében a birtokra sem volt kedvünk kinézni, hiszen kilátástalannak láttuk a további szüretet és azt gondoltuk, hogy a kint hagyott szőlő tönkre fog menni. 
Aztán október 3-tól felmelegedéssel, napsütéssel és langyos szellővel beköszöntött a vénasszonyok nyara. Tökéletes idő, hogy a botrytisszel fertőzött, de még jó kondícióban lévő szőlőbogyókban végbemenjen a töppedés, cukor- és aromakoncentráció, azaz az aszúsodás.
11-én és 12-én a Zétát szedtük le. Itt nagyobb figyelemre volt szükség, mert a fajta érzékeny másféle gombákra is és az ilyen rossz penésszel bevont fürtöket nem a ládákba szedjük, hanem a tőkén hagyjuk, melyet majd a tavaszi metszéssel megsemmisítünk. Szerencsére az ilyen fürtök inkább csak a terület egyik laposabb részén voltak elvétve jellemzők, ahol az átnedvesedett talaj nehezebben szárad fel és még intenzívebben nedves környezetet teremt ezeknek a gombáknak.
A leszüretelt fürtök közel 100%-ban be voltak aszúsodva ill. aszúsodásnak indultak, ezért bogyózás és zúzás után egy éjszakát pihent a présben, majd másnap reggel kipréseltük. A végeredmény igazán fantasztikus, hiszen egy 6 puttonyos aszú édességű mustot nyertünk. Ez magyar mustfokban 31 fokot jelent, azaz 360 g/l cukortartalmat.
tokaj malomfeli dűlő
Birtokunk
Tokaj Malomfeli dűlő
Őszi színek
tokaji szüret
A szék stabil, a derék instabil
Az utolsó napon a Kövérszőlőbe álltunk, ami a Zétához hasonló állapotban várt minket, de itt kevesebb válogatnivalónk volt, gyorsabban is haladt a munka.
A feldolgozás is hasonlóan zajlott és az eredmény is közelítette a Zétát, 29 mustfokot mértünk, ami 340 g/l természetes cukrot jelent.
A záró napi munkálatokat folyamatosan filmezte egy profi német forgatócsapat. Bízunk benne, hogy hamarosan felbukkan majd az elkészült anyag a világhálón is, emléket állítva a Tokaji borvidék különleges borkészítési szokásainak.
tokaji aszú kövérszőlő
Kövérszőlő
tokaj aszúszüret
Feldolgozásra kész
Picture
Megörökítve az évjárat
Mindig optimista tervekkel, elképzeléssekkel, célokkal indulunk a szüretnek, de az időjárás szeszélyei szinte minden alkalommal nehéz, de gyors döntésekre, néha őrült improvizációkra kényszerítenek minket.
Érdekes, változatos és nem utolsósorban izgalmas is volt az idei évjárat.
Reméljük, a borok is ilyenek lesznek...
Picture
Picture
Picture

Az idei szüret résztvevői:
Cserés László és Gábor - logisztika
Cserésné Ildi / Muszka Zsuzsanna / Drozda János / Kundráth István / Balogh Tünde / Bakos Tünde / Horváth Barbara / Tímár Marika / Pappné Jutka / Csikai Andrea / Csikainé Andrea / Balogh Piroska - szedők
MINDEN BORUNK
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Picture

    kategóriák

    All
    Aszú
    Bor
    Boriskola
    Édes
    Édes
    Előjegyzés
    Foltos
    Fordítás
    Fotók
    Furmint
    Hal
    Hárslevelű
    Kabar
    Karácsony
    Kedvezmény
    Kövérszőlő
    Kutatóintézet
    Nyeremény
    Peca
    Program
    Sárgamuskotály
    Szamorodni
    Száraz
    Szőlő
    Teszt
    Tisza
    Vélemény
    Zéta

    Régebbiek

    February 2025
    January 2025
    December 2024
    November 2024
    January 2024
    December 2023
    August 2023
    July 2023
    January 2023
    December 2022
    August 2022
    May 2022
    March 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    September 2021
    August 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    September 2019
    June 2019
    May 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    July 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    September 2017
    August 2017
    June 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    September 2016
    June 2016
    May 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015

    RSS Feed


    DROPS - LEVELEK A PINCÉBŐL

Kérem a leveleket!

    DROPS - LETTERS FROM THE CELLAR

I want to read about Tokaj!

WELCOME

english
deutsch
polski
日本語
français
español
​
한국의
по-русски
italiano
​中文

TOKAJ

Borkóstoló programok
Térkép hozzánk
Tokaj ajánló
Tokaji programok
Tokaj borvidék
Borvidéki programok
Borásznapló
​Tokaj térkép
​Dolgozz velünk!

VÁSÁRLÁS

Webshop
Rendelj e-mailben!
Rendelj telefonon!
Pincészetben
Termékek
Garancia+

KALEIDOSCOPE
FOLTOS
​
GOLD

HIVATALOS

ÁSZF
Adatkezelés
Elállási nyilatkozat
Tokaji Hímesudvar Bt.
3910 Tokaj, Bem út 2. 
+3647352416
​+36202222301
himesudvar(kukac)himesudvar(pont)hu 
© Copyright 2000-2024

​Nyitva minden nap 10-18 
-
Open every day 10-18
  • BOROZZ!
    • Tokaji birtokunk
    • Rólunk mondták
    • Fotóalbum
  • GYERE!
    • Borkóstolás és birtoklátogatás Tokajban
    • Árlista
    • Kapcsolat
  • SHOP!
  • DROPS!
    • DROPS - magyar
    • DROPS - english
  • TOKAJ!
    • I love Tokaj
    • Tokaji programok
    • Tokaj-Hegyalja
    • Tokaj-hegyaljai programok
  • WELCOME!
    • Wine tasting and wine tour in Tokaj
    • english
    • polski
    • español
    • deutsch
    • français
    • по-русски
    • italiano
    • 中文
    • 한국의
    • 日本語