Milyen lesz az idei termés? Nem ritkán már január elején megkapom a kérdést, amire diplomatikusan annyit szoktam mondani, majd meglátjuk, ha leszedtük. Most, augusztus végén egyre közelebb vagyunk a válasszal. Olvasd el folyamatosan frissülő szüreti beszámolónkat! Az idei évben szokás szerint március végére lettünk készen a metszéssel, ami ezen az éven hidegebb volt, mint a február és a későbbiekben is jellemző hűvös tavasz a növényben is kis késést okozott. Aztán a forró és aszályos nyár alatt a szőlő utolérte magát, sőt az érés annyira felgyorsult, hogy minden idők legkorábbi szüreti kezdését eredményezte. A szárazság főleg a napégette déli oldalakon okozott gondot, ahol a vízhiány legyengítette a tőkéket, aminek apró bogyóméret lett az eredménye, ami a legkézzelfoghatóbban természetesen a must mennyiségén realizálódik a szőlősgazdáknál. A szokatlan sivatagi körülmények nálunk 3 ok miatt nem voltak látványosan észrevehetők:
Augusztus 30. Mivel száraz bor készletünk jelentősen megcsappant, határozott célkitűzés volt, hogy minden fajtából szeretnénk készíteni egy-egy kisebb tételt száraz/félszáraz változatban is. A hétfőre tervezett Zéta szüretelését egy vasárnap esti eső eltolta egy nappal, de kedd reggel már teljes harci díszben találkoztunk a szőlőben. A megelőző mérésekből is láttuk, hogy ez a fajta a legérettebb (21 mustfok), így ezzel kezdtünk. A száraz borokhoz egészséges (értsd. botritisztől mentes) alapanyagra van szükség, ennek fontosságát minden eligazításkor többször is elmondom, sőt azzal is bonyolítom a szüretelők életét, hogy nem sort szedünk (nem az a fontos, hogy egy sor le legyen szedve), hanem az eltervezett borhoz válogatjuk az alapanyagot, így mindig a sorvégekről szedjük le az első fürtöket, mert a határoló keresztutak nyitottsága miatt ezeket éri legjobban a napfény, ezek a legszebbek. Minden nap 130-140 láda (cca 2200 kg) szőlőt szedünk, egyrészt ennyi fér bele optimálisan a présbe, másrészt száraz borokból elég is egy-egy ilyen tétel. Ennyi adagot 6 ember tud kényelmesen, odafigyelve leszedni és 2 ember biztosítja a teli ládák kihordását a sorok közül, felpakolását a kocsira. Végül Laci fuvarozza be a szállítmányt a Hétszőlőbe, ahol már szintén nagyban zajlik a szüret, de mindig a megbeszéltek szerint, időben kipréselik a mi termésünket is. Augusztus 31. Szerdán reggel kiderült, hogy csütörtökre nem tudjuk összehozni a megfelelő létszámot, így egy hirtelen döntést követően inkább a meredek tetőn lévő, nehezebben bejárható Sárgamuskotályba álltunk, hogy azzal biztosan meglegyünk. 140 ládányi aranysárgára érett, 20,5 fokos szőlővel zártuk ezt a napot. Szeptember 1. Csütörtökre 5 emberre fogyatkozott a létszám, de a 20 mustfoknál járó Kövérszőlő nagy fürtjei miatt szaporábban telnek a ládák és egy óra pluszmunkával sikerült ezen a napon is teljesíteni a tervezett mennyiséget. Mindeközben természetesen a mustokat is el kellett szállítani a Hétszőlőből a pincébe, ahol először tartályba kerültek, majd 2 napos ülepítés után az tiszta, átlátszó folyadékok bekerültek a helyükre, ahol 4-6 hét alatt borrá fognak erjedni. A Zéta és Kövérszőlő hordóban születik új formába, a Sárgamuskotály tartályban teszi majd ugyanezt. Mivel a furmint később érik az előző 3 fajtánál, most 2-3 hét pihenőt, várakozást terveztünk és utána újult erővel belevágunk egy jó furmint szüretelésébe és természetesen kíváncsian és izgatottan várunk egy szép szeptemberi időt, hogy a kint maradt gyümölcs cukortartalma eléggé koncentrálódjon édes borok készítéséhez is. Szeptember 5-11. A mustok szépen, lassan erjedésnek indultak. A szőlő pihen. Így 7-én volt időm beiktatni a régen esedékes orrsövény műtétemet. Ébredésem után, 8-án és 9-én tetemes mennyiségű eső hullott. Szeptember 12-18. Hűvösebbé és csapadékosabbá vált az időjárás, ami sajnos nem túl biztató a szőlő további érése, töppedése szempontjából. A tartósan, órákon keresztül beállt, hűvös, csepergős időszakok helyett jobbak lettek volna gyorsabban lejövő, rövidebb ideig tartó esők, amik után a kisütő nap felszárítja az ültetvényt és a fürtöket. De egyelőre nem ez van... Szeptember 19-25. Folyamatos terepszemle, fokolások, mérések. A 3 korai fajta sajnos nem nagyon mozdult előre, nagyon kellenének napsütéses, szeles nappalok... A Furmint és Hárslevelű viszont - ahogy számítottunk - lassan szedhető lesz száraz bornak. Megszületett a döntés, jövő héten újra szüret. Szeptember 26-október 2. Döntésünket megvétózta a hónap utolsó napjaira érkezett előrejelzés és mivel szinte minden napra esőt prognosztizált, így lefújtuk a szüretet. Ez esetben jól is tettük, mert szinte minden nap esett és ez kitartott a hétvégi Szüreti Napokon is. A szomorú idő ellenére sok vendég érkezett a városba és mi sem unatkoztunk, hiszen több, mint 400 látogatónk volt a hétvégén. Október 4-6. A hétvégi hajtás után hétfőn beiktattunk egy pihenőnapot, így kedd reggel egy adag száraz Furmintnak való szőlő válogatásával folytattuk a szüretet. Nem sokat mozdult előre a cukortartalom egy hónap alatt, de pont annyival, hogy éppen elegendő lesz egy kellemes alapborhoz. Szerdán hasonló napunk volt, szintén Furmintot szedtünk egy kevés Hárslevelűvel, amiket majd egy száraz küvébe szánunk. Csütörtökön a kint hagyott, aranysárgára érett Sárgamuskotályt szedtük le, ami már egy közepesen édes borhoz megfelelő lesz, de még nem tudjuk, hogy önállóan kerül majd palackba vagy szintén egy küvébe kerül. Ezek a kérdések majd a szüret és az erjedések végén fognak tisztázódni. A következő hétre is maradt 3 napunk, amikor az erősen botrytizálódott Zétával, Kövérszőlővel és egy maradék Furminttal zárjuk majd az idei évet. Most abban bízunk, hogy néhány száraz, meleg, szeles nap felszárítja a fürtöket és kissé koncentrálja a bogyókat. Október 11-13. Egy ilyen hideg és csapadékos szeptember, mint az idei önmagában és bárki számára is lehangoló tudott lenni, de egy tokaji pincészet és borász életét meg egyenesen a depresszióba képes fordítani. A hónap utolsó hetében a birtokra sem volt kedvünk kinézni, hiszen kilátástalannak láttuk a további szüretet és azt gondoltuk, hogy a kint hagyott szőlő tönkre fog menni. Aztán október 3-tól felmelegedéssel, napsütéssel és langyos szellővel beköszöntött a vénasszonyok nyara. Tökéletes idő, hogy a botrytisszel fertőzött, de még jó kondícióban lévő szőlőbogyókban végbemenjen a töppedés, cukor- és aromakoncentráció, azaz az aszúsodás. 11-én és 12-én a Zétát szedtük le. Itt nagyobb figyelemre volt szükség, mert a fajta érzékeny másféle gombákra is és az ilyen rossz penésszel bevont fürtöket nem a ládákba szedjük, hanem a tőkén hagyjuk, melyet majd a tavaszi metszéssel megsemmisítünk. Szerencsére az ilyen fürtök inkább csak a terület egyik laposabb részén voltak elvétve jellemzők, ahol az átnedvesedett talaj nehezebben szárad fel és még intenzívebben nedves környezetet teremt ezeknek a gombáknak. A leszüretelt fürtök közel 100%-ban be voltak aszúsodva ill. aszúsodásnak indultak, ezért bogyózás és zúzás után egy éjszakát pihent a présben, majd másnap reggel kipréseltük. A végeredmény igazán fantasztikus, hiszen egy 6 puttonyos aszú édességű mustot nyertünk. Ez magyar mustfokban 31 fokot jelent, azaz 360 g/l cukortartalmat. Az utolsó napon a Kövérszőlőbe álltunk, ami a Zétához hasonló állapotban várt minket, de itt kevesebb válogatnivalónk volt, gyorsabban is haladt a munka. A feldolgozás is hasonlóan zajlott és az eredmény is közelítette a Zétát, 29 mustfokot mértünk, ami 340 g/l természetes cukrot jelent. A záró napi munkálatokat folyamatosan filmezte egy profi német forgatócsapat. Bízunk benne, hogy hamarosan felbukkan majd az elkészült anyag a világhálón is, emléket állítva a Tokaji borvidék különleges borkészítési szokásainak. Mindig optimista tervekkel, elképzeléssekkel, célokkal indulunk a szüretnek, de az időjárás szeszélyei szinte minden alkalommal nehéz, de gyors döntésekre, néha őrült improvizációkra kényszerítenek minket. Érdekes, változatos és nem utolsósorban izgalmas is volt az idei évjárat. Reméljük, a borok is ilyenek lesznek... Az idei szüret résztvevői:
Cserés László és Gábor - logisztika Cserésné Ildi / Muszka Zsuzsanna / Drozda János / Kundráth István / Balogh Tünde / Bakos Tünde / Horváth Barbara / Tímár Marika / Pappné Jutka / Csikai Andrea / Csikainé Andrea / Balogh Piroska - szedők
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
kategóriák
All
Régebbiek
February 2025
|